A kulfi egy főzött tejes fagyi, ami nagyon krémes és lágy, kevergetés nélkül sem kristályosodik, ami ritka dolog a házi fagyiknál. Nem kell hozzá tojás, nagyon jó frissítő, és igazán egyszerűen elkészíthető házilag is.
A kulfi tej, tejszín, cukor és étkezési keményítő főzött keveréke, amit hagyományosan kardamommal vagy sáfránnyal, rózsavízzel vagy mangóval, illetve pisztáciával vagy vaníliával készítenek Indiában, de az alapkrém tulajdonképpen bármilyen ízzel, fűszerrel, gyümölccsel megbolondítható. Ennek az indiai jeges desszertnek a titka, hogy a tejet és a tejszínt alacsony hőmérsékleten viszonylag hosszan, gyöngyöztetve főzik, így a folyadék egy része elpárolog, és alacsony zsírtartalommal is krémes marad fagyasztás után a keverék, jégkristályok nélkül. Hogy igazán lágy és krémes legyen, a végén még egy kis kukoricakeményítővel sűrítik – pofonegyszerű, és zseniálisan működik.
Mi most egy kardamomos változatot mutatunk, ami egészen különleges ízvilágú, nagyon jól passzol hozzá például a friss őszibarack vagy nektarin, de pár szem málnával is megbolondítható.
Kulfi kardamommal
Hozzávalók:
Elkészítés: A tejet és a tejszínt egy vízzel kiöblített lábasba tesszük. A kardamomokat kés pengéjével megroppantjuk, a tejhez adjuk, és tűzre téve felforraljuk, majd a hőt takarékra véve gyöngyözve forraljuk időnként megkeverve, hogy kb. 1/3 része elpárologjon. Ekkor szűrőkanállal kivesszük a kardamommagokat, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és csipetnyi sót. Az étkezési keményítőt egészen kis hideg vízzel kikeverjük, majd a fűszeres tejhez öntjük, és kevergetve még 2-3 percet főzzük, amíg elkezd sűrűsödni.
A tűzről levéve hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, majd ízlés szerint egy nagy műanyagdobozba vagy akár jégkrémformába töltjük, és a fagyasztóba tesszük. A kisebb adagoknak elég 5-6 óra, ha egyben fagyasztjuk le, akkor 8-10 óra, de inkább egy egész éjszaka szükséges.