Írd be, mit keresel:

Kulfi, az indiai selymes fagyi

A kulfi egy főzött tejes fagyi, ami nagyon krémes és lágy, kevergetés nélkül sem kristályosodik, ami ritka dolog a házi fagyiknál. Nem kell hozzá tojás, nagyon jó frissítő, és igazán egyszerűen elkészíthető házilag is.

Cookta - 2018.09.01.
Kulfi, az indiai selymes fagyi

A kulfi tej, tejszín, cukor és étkezési keményítő főzött keveréke, amit hagyományosan kardamommal vagy sáfránnyal, rózsavízzel vagy mangóval, illetve pisztáciával vagy vaníliával készítenek Indiában, de az alapkrém tulajdonképpen bármilyen ízzel, fűszerrel, gyümölccsel megbolondítható. Ennek az indiai jeges desszertnek a titka, hogy a tejet és a tejszínt alacsony hőmérsékleten viszonylag hosszan, gyöngyöztetve főzik, így a folyadék egy része elpárolog, és alacsony zsírtartalommal is krémes marad fagyasztás után a keverék, jégkristályok nélkül. Hogy igazán lágy és krémes legyen, a végén még egy kis kukoricakeményítővel sűrítik – pofonegyszerű, és zseniálisan működik.

Mi most egy kardamomos változatot mutatunk, ami egészen különleges ízvilágú, nagyon jól passzol hozzá például a friss őszibarack vagy nektarin, de pár szem málnával is megbolondítható.

Kulfi kardamommal

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg cukor
  • 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
  • 5-6 egész hüvely kardamom
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • csipet só

Elkészítés: A tejet és a tejszínt egy vízzel kiöblített lábasba tesszük. A kardamomokat kés pengéjével megroppantjuk, a tejhez adjuk, és tűzre téve felforraljuk, majd a hőt takarékra véve gyöngyözve forraljuk időnként megkeverve, hogy kb. 1/3 része elpárologjon. Ekkor szűrőkanállal kivesszük a kardamommagokat, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és csipetnyi sót. Az étkezési keményítőt egészen kis hideg vízzel kikeverjük, majd a fűszeres tejhez öntjük, és kevergetve még 2-3 percet főzzük, amíg elkezd sűrűsödni.

A tűzről levéve hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, majd ízlés szerint egy nagy műanyagdobozba vagy akár jégkrémformába töltjük, és a fagyasztóba tesszük. A kisebb adagoknak elég 5-6 óra, ha egyben fagyasztjuk le, akkor 8-10 óra, de inkább egy egész éjszaka szükséges.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.