A csöves kukorica csak szezonban az igazi, az pedig most van, édes és roppanós, és bár simán vízben megfőzve, kis sóval is nagyon finom, sütve egészen más - maga a mennyország! Sokkal édesebb és koncentráltabb az íze, magában is tökéletes, és sokkal könnyebben leválik a csutkáról, így salátába is könnyebben tehető.
Kukorica egész évben kapható konzervben és fagyasztva, de a legfinomabb mégis frissen, csöves változatban. Még pár hétig szezonja van és jó áron kapható, érdemes kihasználni, és nem csak vízben főzve, hanem akár sütve is, mert mennyei!
Ebben a salátában az édesre sült kukorica találkozik a roppanós uborkával, friss újhagymával és egy kis fetával, egy kis citrom és csili ad még hozzá plusz ízeket, és fergetegesen ízkavalkádot alkotnak, pedig mennyire egyszerű! Hús vagy hal mellé köretnek, de magában is finom egy kis pirítóssal vagy akár diétásabb változatban salátakeverékre halmozva…
Sült kukorica saláta
Hozzávalók:
Elkészítés: A kukoricák héját lehúzzuk, a csöveket egy tepsibe vagy sütőtálba tesszük, finoman sózzuk, 1 evőkanálnyi olívaolajjal meglocsoljuk, majd kézzel kicsit összeforgatjuk, éa 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 20 percet sütjük, félidőben megforgatjuk.
Közben az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk az olajbogyóval együtt, az uborkát felkockázzuk, és mindhármat egy salátástálba tesszük, a fetát rámorzsoljuk.
A sült kukoricát hagyjuk langyosra hűlni, majd vágódeszkára állítva merőlegesn levágjuk róla a szemeket, és a salátástálba tesszük. Meglocsoljuk a maradék 2 evőkanál olívaolajjal és a citrom kifacsart levével, oregánót és ízlés szerint csilit adunk hozzá, borsot őrölünk rá – további só nem szükséges, mert a feta és az olajbogyó is sós, és alaposan összekeverjük.
Azonnal tálalhatjuk, így langyosan is finom, de másnap is szuper, még jobban összeérnek az ízek.