Írd be, mit keresel:

Zabpelyhes muffin puhán és illatosan – alaprecept, ami nagyon jól variálható

A zabpelyhes muffin egy igaz adu ász, ami reggelire, uzsonnára, kirándulásra, piknikre is ideális, gluténmentes, és rengeteg módon variálható, fűszerezhető, gazdagítható. Ez a bögrés alaprecept pofonegyszerű, percek alatt összeállítható, laktózmentes változatban is készíthető, puha, illatos és isteni.

Cookta - 2018.09.24.
Zabpelyhes muffin puhán és illatosan – alaprecept, ami nagyon jól variálható

A zabpehely egy kincs, és szerencsére egyre több formában felbukkan ételekben ez az egészséges gabonaféle. Valamikor csak müzli alapanyagaként, majd kásaként szerettük meg, de megőrölve lisztként is nagyon jól működik süteményekben, mint ebben a muffinban is. Fehérjében és rostban gazdag, picit diós íze isteni finom, és garantáltan gluténmentes változatban is beszerezhető.

Ez a rém egyszerű kevert tésztás muffin alapnak is tekinthető, nagyon jó az alapanyagok aránya, amibe most egy kis vanília és fagyasztott bogyós gyümölcsök kerültek, de bármilyen fűszerrel és gyümölccsel készíthető, sőt akár csokidarabokkal, magokkal is felturbózhatjuk, kakaóporral csokisra is csavarhatjuk… Érdemes játszani, mert nagyon jó!

Zabpelyhes muffin bogyósokkal

Hozzávalók:

  • 2 bögre apróbb szemű gm zabpehely (1 bögre = 2,5 dl)
  • 1/2 bögre kókuszcukor – vagy más édesítő
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 1/2 bögre tej (növényi is lehet)
  • 1/2 bögre olvasztott vaj, kókuszzsír vagy növényi olaj
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • csipet só
  • 1 bögre fagyasztott bogyós gyümölcs

Elkészítés: A zabpelyhet egy késes robotgépben egészen finomra, lisztesre őröljük. Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a csipet sót, a sütőport, a szódabikarbónát és a kókuszcukrot, összekeverjük. Egy másik tálban a nedves összetevőket – a tojást, a tejet, a zsiradékot és a vaníliát – is összekeverjük kézi habverővel, majd a kettőt összeöntjük, és egy spatulával összedolgozzuk homogén tésztává, végül beleforgatjuk a fagyasztott – friss is lehet – bogyós gyümölcsöt.

Papírkapszlikkal bélelt vagy zsiradékkal kikent 12 muffinformába elosztjuk a tésztát, meghintjük egy pici zabpehellyel, és 180 fokos sütőbe toljuk. Légkeverés mellett 20-25 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd langyosan kivesszük a formából – ízlés szerint így is vagy teljesen kihűlve fogyasztjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.