Írd be, mit keresel:

Mennyei melengető szinte semmiből: póréhagymás-krumplis krémleves

Csípősebb időben nincs jobb, mint egy tál gőzölgő, forró leves, ami testet-lelket átmelegít, és szerencsére a krémleves-műfajban olyan egyszerű, gyors, kevés és olcsó alapanyagokkal készülőt is bőven találunk, mint amilyen a póréhagymás-krumplis krémleves. Tartalmas, tápláló, a hűvös esték legjobb melengető fogása!

Cookta - 2018.10.16.
Mennyei melengető szinte semmiből: póréhagymás-krumplis krémleves

A póréhagyma nem tartozik a legkelendőbb zöldségek közé, pedig fantasztikusan finom, ugyanolyan egészséges és jótékony hatású, mint a hagyma, csakhogy sokkal lágyabb, szelídebb az íze, főzés közben pedig kellemesen édeskéssé változik. Legértékesebb a fehér része, így olyat érdemes választani vásárláskor, hogy minél kevesebb zöldje és minél több húsos, feszes fehér része legyen, előkészítéskor pedig érdemes hosszában kettévágni, és a felső részen átöblíteni a rétegeket folyó víz alatt, mert egy kis homok vagy föld ott megbújhat.

Ez a póréhagymás krémleves sokféle módon variálható, megbolondítható a főzés elején egy kis fehérborral, mint a klasszikus francia hagymalevesnél, vagy krémesíthetjük a végén tejszínnel, gazdagíthatjuk reszelt sajttal vagy akár parmezánnal, tálalhatjuk krutonnal, pirított magokkal vagy ropogósra sült baconnel, de alapváltozatban is nagyon finom, és szinte alig kell hozzá valami, mégis isteni…

Póréhagymás-krumplis krémleves

Hozzávalók:

  • 1 nagy vagy 2 kisebb póréhagyma
  • 2-3 közepes krumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 liter alaplé (bio leveskockából is lehet)
  • 3-4 ág friss vagy 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1,5 dl tejszín – opcionális
  • só, bors

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a póréhagymát vékonyan felszeleteljük, a krumplit felkockázzuk. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a pórét, és kevergetve 2-3 percet pároljuk, majd hozzáadjuk a krumplit és a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a kakukkfűvel, átkeverjük, majd felöntjük az alaplével. Ha felforrt, mérsékeljük a hőt, és fedő alatt 15 percet főzzük, míg a krumpli és a póré is megpuhul.

Botmixerrel simára, krémesre dolgozzuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, elkeverjük, és azonnal tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.