Írd be, mit keresel:

Kiadós krumplisaláta színesen, ami egytálételnek is remek

Tartalmas, de nem nehéz, saláta, de önmagában is megállja a helyét, csupa egészséges alapanyag van benne, ráadásul tényleg pénztárcabarát és nagyon finom, kevés munkával és csak szezonális őszi-téli alapanyagokból készül - és bármikor bevethető, hiszen mindegyik hozzávaló nagy biztonsággal megtalálható a hozzá a frigóban vagy a kamrapolcon.

Cookta - 2018.10.25.
Kiadós krumplisaláta színesen, ami egytálételnek is remek

A különféle gyökérzöldségek nagy barátaink, nemcsak azért, mert egészségesek és hosszan eltartható mindegyik, vitamindús, rostban gazdag, ráadásul olcsó is, és már csak egy kis fehérje kell melléjük, hogy egy teljes értékű fogást kapjunk. Krumpli, cékla, sárgarépa és lilahagyma, amiből csak a krumplit kell megfőzni, de vékony karikákra vágva az is hamar megvan, az egész kiegészítve egy kis konzerv szardíniával – langyos salátának tálalva alig 15 perc alatt megvan.

A szardíniáról hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig szuper alapanyag, remek fehérjeforrás, emellett sok ómega-3 zsírsavat, A-, B12- és D-vitamint tartalmaz, nagyon soká eltartható, és semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz – azt mondjuk nem árt ellenőrizni, hogy milyen olajban van eltéve, jobb ugye a napraforgó- vagy az olívaolaj, de szerencsére elég nagy a kínálat, mindenhol többféléből választhatunk, és jóval pénztárcabarátabb, mint a tonhal.

Langyos krumplisaláta zöldségekkel és szardíniával

Hozzávalók 2 személynek:

  • 4 közepes krumpli
  • 2 kisebb szál sárgarépa
  • 1 kisebb cékla
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 konzerv szardínia
  • fél csokor kapor – de lehet petrezselyem is
  • 1 evőkanál mustár
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet – de citromlevet is használhatunk hozzá
  • só, bors

Elkészítés: A krumpli, ha szép a héja, csak megmossuk és felkarikázzuk, ha vastagabb a héja, meg is hámozhatjuk. Sós, forró vízben kb. 8-10 perc alatt puhulásig főzzük, majd leszűrjük.

Közben a többi zöldséget megtisztítjuk, a lilahagymát vékony félkarikákra vágjuk, a répát zöldséghámozóval szalagokra vágjuk, a céklát julien-vágóval csíkokra vágjuk vagy lereszeljük, a kaprot finomra vágjuk. Az öntethez amustárt, az olívaolajat és a balzsamecetet egy tálkába tesszük, sózzuk, borsozzuk, simára keverjük, 1-2 evőkanál bízzel hígíthatjuk, hogy a krumpli könnyebben fel tudja szívni.

A leszűrt krumplit tálba tesszük, hozzáadjuk a répát, a lilahagymát, a céklát, a tetejére rakjuk a lecsöpögtetett szardíniát, meghintjük a kaporral, meglocsoljuk a vinaigrette öntettel, és alaposan összeforgatjuk.

Azonnal tálalhatjuk, de pár percet érdemes állni hagyni, hogy az ízek kicsit összeérjenek és a hagyma egy picit összeessen.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.