A szarvasgomba olyan különlegesség, amihez csak ritkán juthatunk hozzá, akkor is leginkább valamilyen feldolgozott formában. Semmihez sem fogható az íze és az illata, érdemes nem elnyomni, hanem inkább kiemelni, ha sikerül hozzájutnunk valamilyen formában...
Nemrégiben az az öröm ért, hogy szarvasgombával ízesített friss tésztát kaparinthattam a kezeim közé. Ez az olasz tészta többszörösen is különleges: egyrészt a benne lévő szarvasgomba-reszelék miatt, ami csodásan megfűszerezi az egész tésztát, másrészt a fajtája miatt. A tagliolini tészta a tagliatelle, vagyis a széles metélt rokona, csak jóval keskenyebb, jó sok mártást felvesz a felülete.
Nem akartam elnyomni a szarvasgomba ízét egy erőteljes, karakteres szósszal, ezért inkább egy selymes, szelíd fehérboros vajmártást készítettem hozzá, valamint egy kevés párolt spenótot és sült sonkát. Nem kevertem össze, hanem egymásra rétegezve tálaltam, hogy mindenki ízlése szerint kóstolhassa az összetevőket. Csak ajánlani tudom!
Szarvasgombás tészta spenótágyon, fehérboros vajmártással
Hozzávalók:
A vajmártáshoz:
Elkészítés: A spenótot kevés vajon a felaprított fokhagymával összefonnyasztom, sózom, borsozom.
A sonkát felcsíkozom, majd egy serpenyőben közepesen megpirítom.
A mártáshoz a vajat felolvasztom, az apróra vágott hagymát megpárolom benne, hozzáöntöm a fehérbort, a borecetet, sózom, borsozom, csipetnyi cukrot adok hozzá, majd kevés tejszínnel elkeverem, és folyamatosan kevergetve közepesen sűrűre főzzöm.
Közben a tésztát enyhén sós lobogó vízben kb. 4 perc alatt készre főzöm, majd leszűröm.
A spenótot tányérokban elosztom, ráhalmozom a tésztát, meglocsolom a vajmártással, a sült sonkát pedig a tetejére teszem.