Írd be, mit keresel:

Tészta különlegesen, szarvasgombával és selymes vajmártással

A szarvasgomba olyan különlegesség, amihez csak ritkán juthatunk hozzá, akkor is leginkább valamilyen feldolgozott formában. Semmihez sem fogható az íze és az illata, érdemes nem elnyomni, hanem inkább kiemelni, ha sikerül hozzájutnunk valamilyen formában...

Cookta - 2021.01.21.
Tészta különlegesen, szarvasgombával és selymes vajmártással

Nemrégiben az az öröm ért, hogy szarvasgombával ízesített friss tésztát kaparinthattam a kezeim közé. Ez az olasz tészta többszörösen is különleges: egyrészt a benne lévő szarvasgomba-reszelék miatt, ami csodásan megfűszerezi az egész tésztát, másrészt a fajtája miatt. A tagliolini tészta a tagliatelle, vagyis a széles metélt rokona, csak jóval keskenyebb, jó sok mártást felvesz a felülete.

Forrás:
Kozsla Norbert

Nem akartam elnyomni a szarvasgomba ízét egy erőteljes, karakteres szósszal, ezért inkább egy selymes, szelíd fehérboros vajmártást készítettem hozzá, valamint egy kevés párolt spenótot és sült sonkát. Nem kevertem össze, hanem egymásra rétegezve tálaltam, hogy mindenki ízlése szerint kóstolhassa az összetevőket. Csak ajánlani tudom!

Forrás:
Kozsla Norbert

Szarvasgombás tészta spenótágyon, fehérboros vajmártással

Hozzávalók:

  • 1 csomag (25 dkg) friss szarvasgombás tagliolini tészta
  • 5-6 szelet sonka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz bébispenót

A vajmártáshoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • kb. 15 dkg vaj
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 2 dl fehérbor
  • só, bors
  • pici cukor
  • 4-5 evőkanál tejszín

Elkészítés: A spenótot kevés vajon a felaprított fokhagymával összefonnyasztom, sózom, borsozom. 

A sonkát felcsíkozom, majd egy serpenyőben közepesen megpirítom. 

A mártáshoz a vajat felolvasztom, az apróra vágott hagymát megpárolom benne, hozzáöntöm a fehérbort, a borecetet, sózom, borsozom, csipetnyi cukrot adok hozzá, majd kevés tejszínnel elkeverem, és folyamatosan kevergetve közepesen sűrűre főzzöm.

Közben a tésztát enyhén sós lobogó vízben kb. 4 perc alatt készre főzöm, majd leszűröm.

A spenótot tányérokban elosztom, ráhalmozom a tésztát, meglocsolom a vajmártással, a sült sonkát pedig a tetejére teszem.

Forrás:
Kozsla Norbert

Forrás:
Kozsla Norbert

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.