Mint minden gyerek, az én kisfiam is imádja a Nutellát, én viszont nem rajongok érte, főleg ha az összetevőire gondolok. Így kikísérleteztem egy házi változatot, ami szerintem nagyon finom és pofonegyszerű.
Aki átböngészi az emblematikus mogyorókrém összetételét, ugyancsak meglepődhet. A gyártónak ugye kötelező az alapanyagokat és az allergéneket feltüntetni a csomagoláson, ami esetünkben így néz ki: cukor, pálmaolaj, MOGYORÓ (13%), zsírszegény kakaópor (7,4%), sovány TEJPOR (6,6%), TEJSAVÓPOR, emulgeálószer: lecitinek (SZÓJA); aroma (vanillin). Na most ez azt jelenti, hogy az édes kence legnagyobb része cukor és pálmazsír, mogyorót és kakaót alig látott, a többiről ne is beszéljünk…
Szóval készítettem egy igazi mogyorókrémet, ami tényleg mogyoróból van, cukormentes, pontosabban datolya édesíti, és nagyon egyszerű, ha van egy erős késes robotgépünk. Mindenképpen puha datolyát érdemes használni hozzá, aki nem jut friss datolyához, az áztassa be langyos vízbe felhasználás előtt, ezzel is tökéletesen működik, próbáljátok ki!
Forrás: Színek és virágok
Hozzávalók:
Elkészítése: A mogyorót sütőlapra terítjük, majd 160 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megpirítjuk. Konyharuhára öntjük, és amennyire lehet, ledörzsöljük a héját.
A mogyorót aprítógépbe tesszük, és járatni kezdjük a gépet. Időnként lekapargatjuk az oldaláról a feltapadt mogyorót. Amikor már egészen krémes az állaga, hozzáadjuk a többi alapanyagot (a mogyorótejet csak fokozatosan adagoljuk). A gépet addig járatjuk, amíg el nem készül a krém.
Kissé híg masszát kapunk, de lehűlve megszilárdul.
Forrás: Színek és virágok