Írd be, mit keresel:

Ételek, amik sokkal egészségesebbek, mint hinnénk

Mindegy, hogy azért figyelünk oda az egészségünkre, mert valamilyen betegségből épülünk fel, vagy azért, mert szeretnénk fogyni, izmosodni vagy éppen szálkásodni: a kiindulópont minden esetben a helyes táplálkozás. De mi is számít pontosan helyes, kiegyensúlyozott, teljes értékű táplálkozásnak? És milyen élelmiszerekkel érhetjük ezt el? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre is választ adunk, de ami sokkal érdekesebb, hogy sorra veszünk néhány olyan élelmiszert is, amelyek sokkal egészségesebbek, mint azt elsőre gondolnánk!

Cookta - 2022.02.02.
Ételek, amik sokkal egészségesebbek, mint hinnénk

Mi fán terem a helyes táplálkozás?

A különböző diétákkal és táplálkozási szokásokkal az embernek számtalan célja lehet, akár a fogyás, akár az energikusabb mindennapok, akár a bolygó megmentése, ha a vegánokra gondolunk. De bárhogy is étkezzünk, van néhány alapszabály, amit be kell tartanunk ahhoz, az étkezésünk teljes értékűnek és egészségesnek számítson.

Az egyik legfontosabb kritérium, hogy az elfogyasztott élelmiszereknek biztosítaniuk kell a testünk számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, egyszóval mindenféle tápanyagot, ami a normál működéshez szükséges. Az egészséges táplálkozás mindig változatos, nagy arányban tartalmaz friss gyümölcsöket és zöldségeket, kevés benne a hozzáadott só és cukor. Emellett minél kevesebb telített szénhidrátot és zsírt, illetve a lehető legkevesebb feldolgozott élelmiszert tartalmazza. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetünk kivédje az esetleges krónikus betegségeket és hiányokat.

Azt már említettük, hogy a friss gyümölcsök és zöldségek elengedhetetlenek – ezeknek magas a vitamin- és rosttartalmuk is. De mi mindent érdemes még fogyasztanunk? Nos, Magyarországon kevésbé jellemző, pedig a különböző halak fogyasztása kifejezetten egészséges: például a pisztráng és a hering is gazdag omega-3 zsírsavakban, ami a szív egészségéért felelős. Egyéb fehér húsokat is jó beiktatni a fehérjetartalmuk miatt, vegetáriánusok és vegánok ezt különböző hüvelyesekkel vagy étrend-kiegészítőkkel pótolhatják. Ezen felül érdemes rendszeresen teljes kiőrlésű gabonákat és zabot is fogyasztanunk.

A listát persze még folytathatnánk, hiszen az egészséges táplálkozás egy igen összetett kérdéskör. Mindenesetre most már van egy átfogó képünk arról, hogy nagyjából hogyan kellene kinéznie a tányérunknak nap mint nap. Most pedig térjünk át azokra az ételekre, amelyeket gyakran lehagyunk róla, mert úgy gondoljuk, hogy egészségtelenek. Nos, nem is tévedhetnénk nagyobbat!

Ételek, amik egészségesebbek, mint gondoltuk

Az, hogy milyen ételeket részesítünk előnyben, természetesen nagyban függ attól, hogy milyen étkezési szabályokat követünk. Az alábbiakban viszont többféle élelmiszert is felsorolunk: ezek között mindenki találhat kedvére valót, amit eddig azért nem fogyasztott, mert egészségtelennek hitte. Nézzük, melyek ezek!

Burgonya

A fogyókúrázók gyakran kerülik az egyszerű krumplit, mondván sok szénhidrátot tartalmaz. Ez persze relatív, az viszont biztos, hogy ez a zöldség igen magas rosttartalommal bír, miközben kalória nem sok van benne. Ugyanakkor telis-tele van káliummal, ami a megfelelő vérnyomás kialakításában játszik szerepet.

Bab

A különböző babfélék nemcsak remek fehérjeforrásként szolgálnak, mint az fentebb már említettük. Tele vannak rostokkal, ráadásul támogatják a belekben található jótékony baktériumokat is. És persze az sem utolsó szempont, hogy elképszetően sokoldalúak, így rengeteg ételben felhasználhatjuk őket.

Csokoládé

És nem csak az ét! Természetesen még mindig az étcsokoládé a legegészségesebb, hiszen kevesebb benne a cukor, tele van antioxidánsokkal, magnéziummal, flavanolokkal és vitaminokkal. De mindegyik típusra igaz, hogy serkentik a boldogságért felelős neurotranszmitterek felszabadulását, így hozzájárulnak a mindennapi stressz csökkentéséhez. Már csak ezért is megéri néha utánuk nyúlni!

Kávé

Ha mértékkel fogyasztjuk, igenis egészséges: a csokoládéhoz hasonlóan kedélyjavító hatással bír, ugyanis dopamint szabadít fel a szervezetben. Emellett tele van antioxidánsokkal és a felpörgetésért felelős koffeinnel is, ami gyakran az egyetlen dolog, ami átsegít minket egy nehéz és hosszú napon. Arra azért figyeljünk, hogy elalvás előtt néhány órával már ne kávézzunk, illetve kerüljük a túlcukrozást is!

Tojás

A tojás tipikusan olyan élelmiszer, amiről mindig mást hallunk: az egyik nap egészséges, másnap pedig már kifejezetten káros. Mi most az előbbi csoportba tartozunk, hiszen a tojás rengeteg féle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul magas a fehérje- és alacsony a kalóriatartalma. Sőt: még D-vitaminnal is feltöltekezhetünk belőle, ami a kevésbé napsütéses hónapokban valódi kihívás lehet!

Építsük be!

Ezt az öt élelmiszert tehát eddig ok nélkül „írtuk le”. Igenis részei lehetnek egy teljes, egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek. Persze a vegánok nem fognak tojást fogyasztani, a diétázók pedig valószínűleg elkerülik majd a csokoládét. Mégis: érdemes a legtöbbet felvenni a menünkre. A még mindig hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat – legyen az az omega-3 zsírsav, valamilyen fehérje vagy akár a nehezen pótolható D-vitamin – pedig bármikor bevihetjük a szervezetünkbe táplálékkiegészítők formájában is. 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.