Írd be, mit keresel:

Hamburger hóvégi napokra

Tudjuk, hogy az igazi burgerrajongók nem ismernek kompromisszumokat, és hiába is győzködnénk őket, hogy majdnem olyan, megszólalásig hasonló egy húsmentes hamburger, mint az „igazi”... Nem, nem olyan, de nagyon finom és szaftos, állagra és ízre is a „leghúsosabb” hatású azok közül, amit eddig kóstoltunk, mégpedig a gombának köszönhetően.

Cookta - 2022.02.27.
Hamburger hóvégi napokra

Vegetáriánusoknak és hóvégi szűkösebb napokra nagyon jó alternatíva a gombaburger. A csiperkét szuperélelmiszerként tartjuk számon, nem véletlenül, hiszen rendkívül jó hatása van a szervezetre. Alacsony a kalóriatartalma (kb. 40 kCal/100 g nyersen), sok fehérjét és kevés szénhidrátot tartalmaz, zsiradékot szinte egyáltalán nem. Egész évben és mindenhol kapható, ára sosem szalad el, így remek alapanyag sok kiadós fogáshoz.

Ehhez a gombaburgerhez érdemes a karakteresebb ízű barna csiperkét választani, így „húsosabb” ízt kapunk majd. Mindenképpen elő kell sütni, egyrészt azért, hogy víztartalmát elveszítse, másrészt így karakteresebb íze lesz. A fűszerezést ízlés szerint alakíthatjuk, ahogy a benne lévő parmezánt is lecserélhetjük más reszelt sajtra, lehetőleg érettebb, szárazabb sajtfélére.

Tálalhatjuk egy salátával önmagában is gombafasírtként, de pakolhatjuk haburgerbuciba zöldségekkel, salátával, ketchuppal, majonézzel, mustárral vagy más szósszal, amit csak szeretünk.

Gombaburger

Hozzávalók:

  • 40 dkg csiperkegomba
  • 1 kis fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl zabpehely
  • 3-4 evőkanál reszelt parmezán
  • 2 tojás
  • zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál oregánó
  • só, bors
  • 2+2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A hagymát és fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A gombát megtisztítjuk és felaprítjuk.

Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat öntünk, megdinszteljük először a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát, a fokhagymát, sóval, borssal és oregánóval ízesítjük, és időnként megkeverve kb 10 perc alatt megpároljuk, míg kiengedett leve nagyjából elfő.

A gomba felét késes robotgéppel pépesítjük, majd keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a többi gombát, a zabpelyhet, a parmezánt és a tojásokat, elkeverjük, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy viszonylag puha masszát kapjunk. 10 percet pihentetjük, amíg a zabpehely és a zsemlemorzsa megszívja magát, és a masszánk jól formázhatóvá válik.

Nedves kézzel pogácsákat formázunk a gombás masszából, és a maradék 2 evőkanál olívaolajon 5-6 perc alatt szép pirosra sütjük, időnként megforgatva.

Hamburgerzsemlében tálaljuk, ízlés szerint zöldségekkel, salátával, mustárral, ketchuppal, BBQ-szósszal, ki hogy szereti…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.