Manapság sokat hallani, hogy változtassunk az étkezési szokásainkon, és készítsünk egészségesebb ételeket, esetleg legyen éppen húsmentes is. Ezt az irányelvet követve készült ez az egyszerű és egészséges zöldborsós palacsinta.
Nemcsak egészséges, de finom is lett, alakbarát, böjti fogásnak is tökéletes, ráadásul a zöldborsónak köszönhetően tavaszi hangulatú, mondjuk úgy, tavaszváró lett ez a kis lepényke.
Liszt helyett zabpehellyel készült, a tej pedig laktózmentes, emellett csak hagyma és zöldborsó van benne, kiegészítve némi fűszerrel. A masszát érdemes sütés előtt legalább egy órával bekeverni, hogy a zabpehely felszívja a nedvességet. Tálaláskor egyszerűen natúr joghurtot vagy ízlés szerint egy finom csatnit kínáljuk hozzá.
Zöldborsós-zabpelyhes palacsinta
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: A zabpelyhet őröljük meg aprítóval vagy kávédarálóval, hogy lisztes állagú legyen.
A zöldborsót enyhén sós vízben főzzük pár percig, majd szűrjük le, és hűtsük ki.
Ezután adjuk hozzá a feldarabolt vöröshagymát és gyömbért, a római köményt, a csilipelyhet, a korianderzöldet, ízlés szerint sót, valamint a tejet, majd turmixoljuk össze. Adjuk hozzá a zabpehelylisztet, keverjük alaposan össze, majd hagyjuk legalább fél órát állni, hogy felszívja a nedvességet. Sűrűbb masszát kell kapnunk.
Egy teflonos palacsintasütőt spricceljünk meg olajjal, majd a masszából kanalazzunk bele kisebb halmokat, és kicsit simítsuk el a kanállal, hogy vékonyabb legyen. Kisebb lángon szép lassan süssük meg mind a két felét. Sütés közben egy szélesebb spatulával óvatosan nyúljunk alá, és egy határozott mozdulattal fordítsuk át. Én sütés közben kétszer is átfordítottam, hogy egyenletesen süljön.
Tálaláskor a lepénykéket ízlés szerint natúr joghurttal vagy tejföllel kínáljuk.