A franciák új kedvence, a gateau invisible szó szerint láthatatlan süteményt jelent, ami persze nagyon is jól látható, viszont a benne lévő almaszeletek jó részre átlényegül tésztává, és szinte alig látszik. Sok gyümölcs, kevés tészta, és ha savanykás almával készítjük, akkor álomfinom.
Kevéske tészta, sok zamatos gyümölcs, szaftos, könnyű és pofonegyszerű, nem véletlen, hogy az elmúlt évek egyik nagy sikere a franciáknál ez a sütemény, amihez mindig minden rendelkezésre áll otthon, és egy keverőtálban pár perc alatt összeállítható. Az alma egy része eltűnik a tésztában, de maradnak benne kellemesen krémesre párolódott almarétegek.
Langyosan és hidegen is nagyon finom, a vanília helyett vagy mellett ízesíthetjük egy kis őrölt fahéjjal vagy kevéske rummal is, és ha sietős a dolgunk, a tésztát megsüthetjük muffinformában is – így 20-25 perc is elég ennek az ínycsiklandó almás sütinek.
Láthatatlan almás süti – gateau invisible aux pommes
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat egy tálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, és kézi habverővel enyhén habosra keverjük. Hozzáöntjük az olívaolajat és a joghurtot, elkeverjük. Egy másik edényben a lisztet, a sütőport és a sót összekutyuljuk, majd a tojásos keverékhez adjuk, homogén, csomómentes tésztává keverjük.
Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és egy éles késsel vékony szeletekre vágjuk – vagy legyaluljuk. Az almaszeleteket a tésztába forgatjuk, és kivajazott, lisztezett pástétom- vagy őzgerincformába öntjük, egy spatulával elegyengetjük.
A süteményt 180 fokra melegített sütőbe toljuk, és kb. 40 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd kiborítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral meghintve, szeletelve tálaljuk.