Írd be, mit keresel:

Milyen sonkát vegyünk? Mert nagyon nem mindegy!

Nem mindegy, milyen sonkát és honnan vásároljunk az ünnepi asztalra. Bár nagy a kínálat, érdemes kicsit tájékozódni, melyikkel járunk a legjobban – finomságban, ár-érték arányban. Mondjuk is, melyek a legfontosabb tudnivalók!

Cookta - 2022.04.13.
Milyen sonkát vegyünk? Mert nagyon nem mindegy!

A legfontosabb, hogy minden esetben kerüljük az alkalmi árusokat, és csak megbízható, legális helyről vásároljunk. Nagy veszélyt rejtegethetnek a húsvét előtt feltűnő, ellenőrzetlen húsfélét kínálgató árusok… Ha megtaláltuk az ideális helyet – hentest, boltot, piacot, szuper-hiper üzletet –, akkor olvassuk el a terméken található címkét: ez nagy segítség lehet abban, hogy az igényeinket legjobban kielégítő sonkát megtaláljuk.

A következő – kötelezően feltüntetendő – információkra mindenképpen érdemes figyelni a sonkák címkéjén a NÉBIH szerint:

  • milyen állat húsából készült (a sertést kivéve az állatfajt fel kell tüntetni)
  • előkészítés módja, ami lehet darabolt és kötözött
  • hőkezelés – nyers vagy főtt
  • pácolás és/vagy füstölés módja – az ilyen jelölés hiánya alkalmas a vásárlók megtévesztésére!
  • nyersen és/vagy hőkezelve (főzve, sütve) fogyasztandó felirat, ezt csak a nyers sonkákon kell feltüntetni
  • ha a hozzáadott víz a késztermék tömegének 5%-át meghaladja, akkor minden élelmiszer, így a sonka esetén is fel kell tüntetni, hogy a termék hozzáadott vizet tartalmaz
  • fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idő lejáratának dátuma

Amennyiben csomagolatlan, úgynevezett lédig terméket vásárolunk, a csomagolt termékek címkéjén látható adatokhoz ugyanúgy hozzá kell tudnunk jutni, mivel a forgalmazónak rendelkeznie kell a termék paramétereit tartalmazó dokumentummal. Ilyen esetben nyugodtan érdeklődjünk az eladónál.

Pácolási és füstölési tudnivalók

A sonkákat tartósítás és ízesítés céljából pácolják és/vagy füstölik. Lassú pácolás esetén a húst tartósítás és ízesítés céljából sót és fűszereket tartalmazó oldatba merítik, vagy felületüket ezen anyagok keverékével bedörzsölik, és pácérettségig érlelik. Gyorspácolás esetén a termékbe vagy a termék egyes alapanyagaiba páclevet injektálnak, illetve vákuum alatt vagy anélkül a szöveti részbe juttatnak.

A lassú pácolással előállított húsok esetében a pácolási idő akár 5 hetet is igénybe vehet. A klasszikus, lassú pácolással készült sonkáknál a só diffundál a termékbe, miközben a húsban lévő víz távozik a termékből. A pácolás, füstölés és az azt követő érlelés során a termék eredeti víztartalmának mintegy 15-20%-át veszíti el. A gyorspácolt húsoknál a pácolás, illetve a termék gyártásának időtartama néhány nap. A gyorspácolás során páclét fecskendeznek a termékbe úgy, hogy az egyenletesen kerüljön be a termékbe, ezáltal lerövidül az érlelési idő, és hamarabb kialakulnak a sonkára jellemző illatok és ízek. Ebből egyenesen következik, hogy a hagyományos módszerrel készült sonkák drágábbak és finomabbak, mint a gyorspácolt sonkák. 

A füstölés is többféle lehet… A sonkákon feltüntetett, füstölésre utaló kifejezések háromféle műveletet is jelölhetnek. Ezeknél a termékeknél

  • a füst előállítása történhet keményfa közvetlen elégetésével, az ilyen termék megnevezése: „füstölt”
  • füstaroma füstölőkamra légterébe juttatásával is előállítható a termék, az ilyen termék megnevezése: „folyékony füsttel füstölt” vagy „füstoldattal füstölt”
  • füst ízesítésű sonka is létezik, ezeknél füstaromát juttatnak a termékbe, illetve termékre injektálással és bemerítéssel – ezek a „füst ízesítésű” sonkák

A háromféle eljárás kombinálható is egymással. Ilyen esetben mindegyik alkalmazott eljárást fel kell tüntetni a termék címkéjén. Ha például egy címkén az olvasható, hogy „füst ízesítésű, folyékony füsttel füstölt”, ez azt jelenti, hogy füstaromát juttattak a húsba, ezenkívül füstaromát is juttattak a füstölőkamra légterébe a termék előállítás során. A füstölésre utaló kifejezésekre érdemes odafigyelni, mivel a különböző módszerekkel előállított sonkák érzékszervi tulajdonságai között is tapasztalható különbségek vannak.

A fentiek fényében tehát legcélszerűbb lassú pácolású és valódi füstölt sonkát választani, akár kevesebbet venni belőle, de ízében, állagában és minőségében is ez az igazi.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.