Az egyik legnépszerűbb amerikai étel, olcsó, egyszerű és nagyon finom, snack és köret is lehet, és fura módon nem terjedt el nagyon máshol. Ez nem más, mint a tater tots, amolyan ropogósra sült krumplikrokett, és a gyerekektől a felnőttekig mindenki imádja.
Aki a tengerentúlon jár, nem kerülheti ki, gyorséttermekben, utcai árusoknál frissen sütve, de előkészítve, fagyasztott változatban is kapható ez a krumplipuffancs, ami valójában szükségmegoldásból született, de mára kihagyhatatlan klasszikus lett. A hasábburgonya vágásakor leeső krumplidarabok megmentésére, feldolgozására találták ki ezeket a krumplipuffancsokat a gyorséttermek, de akkora sikert arattak, hogy ma már önállóan is készül, és a legnépszerűbb streed food lett.
Igazán hálás étel ez a falatnyi krumplikrokett, filléres finomság, egyszerű és változatosan fűszerezhető, kívül ropogós, belül krémesen lágy. A mi krokettünktől annyiban tér el, hogy félig főtt krumplival készül, egészen kevés liszt kell csak hozzá, némi fűszer, és már lehet is formázni, sütni.
Amerikai krumplikrokett – tater tots
Hozzávalók:
Elkészítés: A krumplikat meghámozzuk, ha nagyobbak, félbevágjuk, és hideg vízben feltesszük főni, sózzuk, és forrástól számítva 6 percig főzzük, majd leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.
A félig főtt krumplikat durva sajtreszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet, a fokhagymát és a kakukkfüvet, összedolgozzuk, majd a masszából kis hurkákat hengergetünk.
Egy edényben bő olajat forrósítunk, és szűrőkanál segítségével a kis krumplipuffancsokat az olajba tesszük, 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük, majd a szűrőkanállal kiemelve jól lecsöpögtetjük, és konyhai papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Melegen tálaljuk köretknt, vagy önmagában is ehetjük ketchuppal, bármilyen mártogatóssal.