A zamatos húsos paprikák szezonja még tart, és idén nagyon finomak, a piacokon szerencsére egyre több fajtával is találkozhatunk, amelyek ízben, színbe is eltérnek, így érdemes minél többfélét kipróbálni, és míg tart a hazai paprikák szezonja, kihasználni ezt a szuper zöldséget.
Aki a lecsót szereti, az a sült paprikában sem fog csalódni, tulajdonképpen nagyon hasonló, csakhogy itt a paprika jóval nagyobb arányban szerepel, mint a paradicsom, és nincs teljesen, szinte raguvá összefőzve, a tojás pedig nem felverve, elhabarva kerül bele, hanem egészben, tükörtojásként sül meg a zamatos zöldségágyon.
Nagyon egyszerű, egészséges, gyors és kiadós, ráadásul remekül variálható különféle zöldségek hozzáadásával, de húsfélékkel, kolbásszal, baconnel is gazdagítható. Ennél a vegetáriánus változatnál most csak egy kis gomba és fokhagyma került bele, fűszerként pedig őrölt római kömény, de valamilyen zöldfűszerrel – kakukkfűvel, oregánóval, petrezselyemmel – is megbolondítható.
Hozzávalók:
Elkészítés: A paprikákat szeletekre vágjuk, majd a szeleteket keresztben vékonyan felcsíkozzuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát először négybe vágjuk, majd a fokhagymával együtt vékonyan felszeleteljük, a koktélparadicsomokat félbevágjuk, a gombát felszeleteljük.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, rádobjuk a hagymát és a paprikát, kicsit sózzuk, majd fedő alatt hagyjuk néhány perc alatt kissé összeesni. Hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát, és időnként a gomba pirulásáig pároljuk, majd a paradicsomot is hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a római köménnyel, összeforgatjuk, és fedő alatt még 3-4 percet főzzük.
A megpárolódott zöldségkeverékbe egy kanál hátával annyi fészket készítünk, amennyi tojást szeretnénk sütni, majd beleütjük a tojásokat, és addig hagyjuk a tűzön, míg ízlésünk szerint átsül a tojás – van, aki folyósabban, remegősebben, más jobban átsütve szereti…
Azonnal tálaljuk, kínálhatunk hozzá friss kenyeret, de akár párolt rizzsel is nagyon finom.