A hűvösebb, nyirkosabb őszi-téli hónapokban a szervezet kiszolgáltatottabbá válik, könnyebben lemerülünk, és az immunrendszerünk is sebezhetőbbé válik. Szerencsére itt van a narancs, az egyik legjobb C-vitamin-forrás!
A narancs az egyik legtökéletesebb gyümölcs, amely nagyon sok hasznos tápanyagot és C-vitamint tartalmaz. Ez a létfontosságú vitamin nemcsak erősíti az immunrendszerünket, de véd az öregedés látható jelei ellen is. A C-vitamin antioxidáns, vagyis segít a sejtkárosodás, az öregedés és a betegségek elleni védekezésben, valamint gondoskodik az immunrendszer megfelelő működéséről is.
A narancs ezenkívül sok folátot tartalmaz, ez a B-vitamin-fajta kimondottan ajánlott gluténmentes étrendet követőknek, mert ők nehezebben jutnak hozzá, illetve magas a káliumtartalma, valamint a legtöbb gyümölcsnél több kalciumot tartalmaz, ami a csontok egészségéhez elengedhetetlen. Mindemellett magas a pektintartalma, ami segít rendben tartani a koleszterinszintet, a benne lévő rutén nevű flavonoid pedig véd az esetleges tumorok, daganatok ellen. És ha ez még nem lenne elég: a narancs gyulladásgátló hatása is bizonyított a benne található nobiletinnek köszönhetően.
– Mindig feszes héjú, tapintásra kemény narancsot vásároljunk, ha puha vagy sérült a héja, akkor ne vegyük meg.
– A narancsot tároljuk hűtőszekrényben, hogy megőrizze C-vitamin-tartalmát, semmiképpen se tartsuk szobahőmérsékleten, egy tálba kitéve.
– A narancshéj is gazdag tápanyagokban, alapos mosás után érdemes belőle kandírozott narancshéjat készíteni.
– Egy közepes narancs kalóriatartalma 65 kcal.
– A narancsból akkor nyerhető a legtöbb lé, ha meleg, így ha a kifacsarás a cél, hagyjuk szoba-hőmérsékletűre melegedni.
Hozzávalók:
Elkészítés: A gyömbért meghámozzuk és lereszeljük, a vízzel felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a fahéjat és a mézet, elkeverjük, majd a friss narancsléhez öntjük. Akit zavarnak a gyömbérdarabkák, le is szűrheti, de jótékonyabb a hatás, ha a gyömbért is elrágcsáljuk.