Írd be, mit keresel:

Nokedli sajttal és baconnel, osztrák módra, gazdagon

Imádom a tojásos nokedlit, meg egyáltalán, mindenféle nokedlit, egyszerű, kiadós, laktató, nagyon jól variálható. Most pirított bacon, újhagyma és es egy kis olvadós camembert sajt társaságában került a tányérba - isteni!

Cookta - 2023.03.26.
Nokedli sajttal és baconnel, osztrák módra, gazdagon

Nem tudom, mi ez a vonzódásom a kifőtt tészták ezen fajtájához, mondjuk a gnocchit – magyarosan nudlit 🙂 – is minden formában szeretem.

De vissza a nokedlihez: úgy tudom, ezt az osztrákok is a sajátjuknak vallják, bár ők leggyakrabban tejjel készítik. És meg is variálják sokféleképpen, én ezt a most következőt sok különböző recept alapján készítettem. Plusz kicsit a saját ízlésem szerint alakítottam, nagyon finom lett.

Forrás: Hajós Ágnes

Baconös, újhagymás, sajtos nokedli

Hozzávalók 4 főre:

  • 40 dkg liszt
  • 1 nagy tojás
  • 12 szelet bacon
  • 4 szál újhagyma
  • 15 dkg camembert sajt
  • 3 nagy marék hántolt, sótlan tökmag
  • 1-2 piros csili
  • olaj
  • só, bors

Elkészítés: A lisztet összekeverjük 1 teáskanál sóval, beleütjük a tojást. Hozzákeverünk annyi vizet, hogy sűrű, de fakanállal még keverhető masszát kapjunk (nokedlitészta-állagút), nem kell, hogy teljesen sima legyen.

Egy nagyobb fazekat 3/4-ig töltünk vízzel, felforraljuk, nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a tésztát. Mikor a tetejére jöttek, egyszer-kétszer megkeverjük, majd leszűrjük. Hideg vízzel átöblítjük, míg teljesen kihűl, majd 1 evőkanál olajjal összeforgatjuk (így előre is el lehet készíteni).

Közben egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk a tökmagot, félretesszük.

A bacont felkockázzuk, az újhagymát karikákra vágjuk. Egy nagy serpenyőben vagy wokban kiolvasztjuk a bacon zsírját, 1 evőkanál olajjal segíthetünk neki. Mikor elkezd a széle pirulni, hozzáadjuk a felkarikázott chilit és a hagymák nagy részét, egy kicsit félreteszünk díszíteni. Párszor megkeverjük, hozzáadjuk a nokedlit. Ezt is kis ideig pirítjuk, közben kis kockákra vágjuk a sajtot.

Megkóstoljuk a serpenyőben lévőket, ha kell, megsózzuk és alaposan megborsozzuk. Beleszórjuk a sajtkockákat, többször átkeverjük, míg megolvadnak.

Tálaláskor egy adag sajtos, baconös nokedlit tányérra szedünk, a maradék hagymával és a tökmaggal díszítve tálaljuk. Savanyúsággal az igazi!

Forrás: Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.