A szicíliai nonnák legyenek áldottak ezért az egyszerű, de isteni finom narancsos süteményért! Bár egy egyszerű kevert tészta, mégis illik rá a torta elnevezés: illatos, puha és mutatós, és tényleg olyan finom, hogy akár ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét.
Aki járt már Szicíliában, tudhatja, hogy mennyire istenien aromásak ott a citrusok, nem véletlen, hogy sokféle ételhez használnak citromot és narancsot. Legendásan finomak a citrusos fagylaltjaik és frissítő granitáik, és persze a citromot leginkább ízesítésre használják, a narancs kerül sós-édes salátába is, no meg készül belőle ez a házias, nagyon illatos torta is.
Nagyon gyorsan összeállítható a szicíliai narancstorta tésztája, nem szükséges hozzá semmilyen extra alapanyag, mégis különleges, mivel a tészta maga sok reszelt narancshéjat és friss levet tartalmaz, és a nálunk kapható naranccsal is nagyon finom. Megsüthetjük önmagában is, majd kettévágva megtölthetjük narancsdzsemmel, így is készítik, vagy a tetejét kirakhatjuk vékonyra szelt naranccsal, amire ha egy kis cukrot hintünk, nagyon finoman rákaramellizálódik sülés közben.
Szicíliai narancstorta
Hozzávalók:
Elkészítés: A lágy vajat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és az egyik vaníliás cukrot, és jó habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, 2 narancs reszelt héját és kifacsart levét, valamint a sütőporral és a sóval elkevert lisztet, és sima tésztává keverjük.
Egy közepes kapcsos tortaformát kikenünk és kilisztezünk, belesimítjuk a tésztát. A maradék 1 narancsot vékonyan felkarikázzuk, a tészta tetejét kirakjuk vele, egyenletesen megszórjuk a maradék vaníliás cukorral.
180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 35–40 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, kivesszük, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd a tortaperemet lekapcsolva hagyjuk teljesen kihűlni.