A gemista a görög konyha egyik nagy kedvence és klasszikusa, előételnek és főételnek is gyakran tálalják. Most paprikával készült, darált hússal és rizzsel, azaftos, ízekkel teli, egyszerű és alakbarát, melegen, langyosan is nagyon finom.
A gemista szó maga töltöttet jelent, és a paprika mellett gyakran töltenek rizses vagy húsos fűszeres töltelékkel paradicsomot, apróbb, zsenge cukkinit, padlizsánt, sőt akár nagyobb fej hagymát is. A tölteléket csak félig főzik meg, majd a zöldségekbe kanalazva a sütőben sütik-párolják készre lefedve, végül kicsit lepirítják.
Ha húsos, színes kaliforniai paprikával készítjük, akkor nem csak egy alakbarát és isteni mediterrán fogást tálalhatunk, amiben a paprika hús édesre karamellizálódik és szaftosra sül, hanem színes és mutatós is lesz, ha pedig húsmentesen készítenénk, akkor a darált hús helyett készíthetjük finomra aprított gombával is az alábbi recept alapján…
Görög töltött paprika – gemista
Hozzávalók:
Elkészítés: A töltelékhez a hagymát, a fokhagymát és a pórét megtisztítjuk, finomra vágjuk, és 2-3 evőkanál olívaolajot elkezdjük dinsztelni, meghintjük a cukorral, hogy kissé karamellizálódjon. Amikor kissé megfonnyadt, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk és borsozzuk, és kevergetve adig pároljuk, míg morzsásra szétesik. Ekkor hozzáadjuk a rizst, kevergetve 2-3 percig együtt pirítjuk, felöntjük a fehérborral, megvárjuk, míg elpárolog, közben hozzáadjuk az oregánét, belemorzsoljuk a leveskockát, majd felöntjük a vízzel, és időnként megkeverve 10-12 percet főzzük, hogy a rizs félig megpuhuljon.
Közben a paprikák kalapját levágjuk, a magházat kiemeljük, és tepsibe vagy sütőtálba állítjuk, sózzuk és borsozzuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a petrezselymet finomra vágjuk.
Az előkészített tölteléket a tűzről levéve összekeverjük a petrezselyemmel, és a paprikákba kanalazzuk a tölteléket, finoman lenyomkodva, majd a kalapokat a tetejükre illesztjük. 1,5 dl vizet aláöntünk, még egy kis olívaolajjal meglocsoljuk, alufóliával lefedjük.
A sütőbe toljuk, és 40 percet sütjük, majd a fóliát óvatosan levéve még 10-15 percre visszatoljuk.
Tálalhatjuk salátával vagy akár vele sült krumplival is, a görögök leggyakrabban fetával és friss kenyérrel fogyasztják, és bizony úgy sem utolsó.