A képviselőfánk közeli rokona ez a nagyon mutatós francia finomság: az alapja ugyanúgy égetett tészta, csakhogy koszorúvá, pontosabban körré, kerékké formázva, nem is véletlenül.
A légiesen könnyű fánk 1910-ben készült először, mégpedig a Párizs és Brest közötti távolsági kerékpárverseny alkalmából, formáját pedig a bicikli kereke ihlette. Hamar elterjedt, ma szinte mindegyik francia cukrászdában kapható nagyobb tortaváltozatban és kicsi, egyszemélyes sütemény formában is. Az eredeti desszertben pralinékrém és tejszínhab volt, de bármilyen krémmel tölthető, amit csak szeretünk.
A zamatos és illatos málnát kiemelendő az alábbi receptben könnyed vaníliás tejszínhab csupán a töltelék a friss gyümölcs mellett, nyári desszertnek így éppen ideális. Nagyon mutatós és finom vendégváró, mivel bátran előkészíthető, tálalás előtt pedig már csak betölteni kell a fánkkoszorúkat.
Hozzávalók:
Az égetett tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés: Az égetett tésztához a vizet és a vajat egy lábasba tesszük, felforraljuk, egy csipet sót és a lisztet hozzáadva alaposan elkeverjük, és addig keverjük folyamatosan, míg elválik az edény falától. A tűzről levesszük, és egyenként belekeverjük a 4 egész tojás.
A tésztát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire köröket nyomunk belőle. Meghintjük szeletelt mandulával, és 180 fokos sütőbe toljuk, nyitogatás nélkül kb. 20 perc alatt megsütjük, majd a sütőben hagyjuk még 5 percet, csak ezután vesszük ki, hűlni hagyjuk.
A töltelékhez a jól behűtött tejszínt 1 evőkanál mascarponével közepes fokozaton elkezdjük verni, majd amikor már habosodik, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és kemény habbá verjük.
Tálalás előtt a kihűlt fánkkarikákat egy recés késsel félbevágjuk. A vaníliás tejszínt habzsákba töltjük, a tésztakarikákra nyomunk a habból, kirakjuk málnával, majd befedjük a fánkokat.
Porcukorral meghintve tálaljuk.