Az omlett univerzális étel, ezerarcú, lehet életmentő gyors ebéd vagy vacsora, de egy kényelmes, kiadós reggelire is ideális. Akkor igazán finom, ha könnyű és levegős, az alja picit lepirul, a teteje pedig rezgősen lágy. Sok mítosz övezi a tökéletes omlettet, de nem ördögösség ám, elég egy kis trükk hozzá.
Az omlettet a rántottától nemcsak az különbözteti meg, hogy nem keverjük-kavarjuk darabosra a sülő tojást, hanem az is, hogy egy kevés tej vagy tejszín, pici liszt vagy étkezési keményítő és egy gondolatnyi sütőpor is kerül bele. Ettől emelkedik meg, no meg persze a tojás is bír ezzel a tulajdonsággal, de még könnyedebb lesz a csipetnyi sütőportól.
Ha nincs kedvünk hosszan főzőcskézni, de mégis tartalmas és finom ételre vágyunk, akkor mindig jó választás az omlett. Nagyon változatosan variálható, gazdagíthatjuk reszelt sajttal a felvert tojást, de meg is szórhatjuk sütés közben, vagy rámorzsolhatunk egy kis fetát, kecskesajtot. Érdemes egy kis párolt zöldségalapot készíteni az omlett alá – ideális ehhez a cukkini, de zöldborsóval, spenóttal is nagyon finom, és hogy hús is legyen ebben a fehérjebomba fogásban, egy kis sonkával vagy más felvágottal is feldobhatjuk… Az alaprecept nálunk most sonkával és cukkinivel készült, de bátran lehet variálni.
Hozzávalók:
Elkészítés: A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Egy serpenyőbe 2 evőkanálnyi olajat felforrósítunk, rádobjuk a cukkinit, átkeverjük, és lefedve 5 percig pároljuk.
Közben a sonkát vékony csíkokra vágjuk, a tojásokat egy keverőtálba felütjük. Kézi habverővel kissé felverjük, hozzáadjuk a sütőport, a keményítőt és a tejet, sózzuk és borsozzuk, alaposan összekeverjük.
A cukkinit picit sózzuk, hozzáadjuk a sonkát, óvatosan átkeverjük, majd egyenletesen ráöntjük a tojásos keveréket. Lefedjük, és 5–6 perc alatt megsütjük, ízlés szerint remegősre vagy keményebbre sütve.
Salátával, friss zöldséggel, péksüteménnyel tálaljuk ízlés szerint.