Nyáron a frissítő, könnyű ételek esnek igazán jól, amelyek azért laktatnak, de nem nehezítenek el, és lehetőleg minél kevesebb időt kell velül pepecselni. A kuszkuszsaláta éppen ilyen, ha egy kicsit megpakoljuk a friss zöldségek mellett némi hüvelyessel, például csicseriborsóval vagy főtt babbal.
A kuszkuszban az a jó, hogy nem kell főzni, elég leforrázni, majd 10 percet pihentetni, és már is fogyasztható – önmagában köretnek, zöldségekkel felturbózva pedig salátának. Igazából teljesen főzés nélkül is készíthető, ha csak friss zöldeket teszünk bele, itt most került bele egy kis brokkoli is, így ezt pár percig kellett főzni, de így is rém egyszerű, jól behűtve nagyon kellemesen húsítő, citromos és petrezselymes, kerti partira, piknikre, de akár strandra is magunkkal vihető.
Hogy kellően laktató legyen, és csempésszünk bele némi egészséges fehérjét is, ezért konzerv csicseriborsóval, babbal érdemes gazdagítani, így igazán tápláló és tartalmas, rostokban, ízekben, sőt színekben is gazdag fogás, amiből érdemes nagyobb adagot is készíteni, mert a hűtőben 2-3 napig vígan elvan.
Hozzávalók:
Elkészítés: A kuszkuszt egy keverőtálba tesszük, sózzuk, meglocsoljuk 3 evőkanál olívaolajjal, kissé összekeverjük, majd felöntjük 3 dl jó forró vízzel, és lefedve félretesszük 10 percre, hogy a szemek kellően megduzzadjanak, megpuhuljanak és beszívják a folyadékot.
Közben a brokkolit forró, enyhén sós vízben 3 percet forrázzuk, majd leszűrjük, a paradicsomot és a hagymát felkockázzuk, a petrezselymet finomra vágjuk, a konzerv csicserit és babot leszűrjük.
A kuszkuszt egy villával fellazítjuk, hozzáadjuk az összes előkészített alapanyagot, meghintjük a római köménnyel, meglocsoljuk 1 egész citrom levével, borsot őrölünk rá, majd alaposan összeforgatjuk, és tálalásig, de legalább 1 órára hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön, és az ízek összeérjenek.
Önmagában is fogyaszthatjuk, hiszen teljes értékű fogás, de akár köretként is tökéletes például grillezett fogások mellé.