Akiknek fontos az egészséges és kiegyensúlyozott, alakbarát táplálkozás, de nem szeretnének hosszan pepecselni a konyhában, mégis finom és teljesértékű ételre vágynak, azoknak ez a babos quinoasaláta igazi jolly joker fogás lehet. Negyed óra alatt elkészül, vegán és mindenmentes, tele van fehérjével, de ami még ezeknél is fontosabb: színes és ízekben gazdag!
Ha a salátára önálló fogásként, egytálételként tekintünk, akkor fontos, hogy úgy állítsuk össze, hogy fehérje, szénhidrát és jó zsírok megfelelő arányban legyenek, így lesz ugyanis teljesértékű, laktató és egészséges egyszerre. Ha húsmentes vagy vegán étrendet követünk, akkor a fehérje a legnagyobb kihívás, de azért mégsem annyira, mert egy jó adag babbal és quinoával biztosíthatjuk a megfelelő mennyiséget, ráadásul ezek rostokban is gazdagok, így laktatóak is. A szénhidrátot legegészségesebben friss zöldségekkel csemészhetjük a salátába, ami itt paprika, paradicsom és kukorica, jó zsírként pedig mindig érdemes a krémes avokádóhoz nyúlni, amit kiegészíthetünk salátában egy kis olívaolajjal is.
Ennél a receptnél az is nagyszerű, hogy pikk-pakk elkészül: mire a quinoa megfő, addig a többi alapanyag előkészíthető, így igazán egyszerűen és gyorsan összeállítható a könnyű, de tartalmas saláta, ami akár azonnal is fogyasztható, de másnap, harmadnap is nagyon finom.
Hozzávalók:
Elkészítés: A quinoát szűrőbe tesszük, és folyó víz alatt alaposan leöblítjük, majd sós, forró vízben feltesszük főni, és 10-12 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük, hideg víz alatt leöblítjük.
Amíg fő a quinoa, pont van idő mindent előkészíteni: a kukoricát és a babot leszűrjük, a paprikát és a paradicsomot felkockázzuk, a petrezselymet finomra vágjuk, az avokádót félbevágjuk, a magját kiemeljük, és egy kanál segyítségével kiemeljük a húsát, majd felkockázzuk. Az öntethez az olívaolajat egy salátástálba rakjuk, hozzáadjuk a mézet és a citrom vagy lime kifacsart levét, sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük.
Az összes előkészített alapanyagot az öntethez adjuk, alaposan összeforgatjuk. Azonnal tálalhatjuk, de akár 20 percet hagyhatjuk pihenni, hogy az ízek kissé összeérjenek.