Aki szokott rántott sajtot sütni, az tudja, hogy nem bonyolult, viszont gyakran bosszankodással jár, mert még a leggyakorlattabbaknál is előfordul, hogy kifolyik a belsejéből a sajt. Ennek mostantól vége ezzel az egyszerű, de nagyszerű recepttel!
Ugyanaz kell hozzá, mint a klasszikus rántott sajthoz, vagyis sajt, liszt, tojás és zsemlemorzsa, de kicsit más formában: a sajt lereszelve, a tojással és a liszttel elkeverve kerül formázásra. Nagy előnye az is, hogy a hagyományos – és pepecselős – bundázás elmarad, hiszen a masszát csak meg kell hempergetni zsemlemorzsában, és lehet is sütni. Pár perc alatt összeállítható és kisüthető, igaz, a kettő között érdemes kétszer 10 percet pihentetni jó hűvös helyen, vagyis a mélyhűtőben.
Az is jó ebben a receptben, hogy fagyasztható, vagyis ha nagyobb mennyiségű vagy akciósan kifogott sajtunk van, akkor egy nagyobb adaggal készíthetünk, ízlés szerinti mennyiséget pedig a fagyasztóban „felejthetünk” szaladósabb napokra. Előételnek vagy vendégvárónak egy kis fűszeres mártogatóssal is tökéletes, de salátával vagy párolt rizzsel főételnek is remek.
Hozzávalók:
Elkészítés: A reszelt sajtot egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a lisztet, kézzel összeforgatjuk. A tojást egy tálkába felütjük, villával kicsit felverjük, majd a sajthoz adjuk, összekeverjük. A masszát 10 percre a fagyasztóba tesszük.
Egy tányérba zsemlemorzsát öntünk, majd a pihentetett masszából nedves kézzel golyókat formázunk, meghempergetjük a zsemlemorzsában, tálra tesszük, majd még 10 percre betesszük a fagyasztóba.
Közben bő olajat melegítünk, és ha kellően forró, pár perc alatt megsütjük benne a sajtgolyókat. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Azonnal tálaljuk – mártogatóssal vagy salátával, akár főzelék feltétjeként vagy bármilyen köret kíséretében.