A zserbó az egyik legkedveltebb, de ugyancsak kalóriadús, főleg karácsony táján kötelező, de mindig népszerű desszertünk, annyira varázslatosan finom, hogy nem lehet neki ellenállni – viszont meglepően egyszerűen átalakítható egészséges desszertté vagy épp sportolás mellé tápláló, lendületet adó energiagolyóvá. Mutatjuk is, hogyan.
A sárgabarack, a dió, a csokoládé és az omlós tészta együtt valamilyen csodálatos összhangot alkot, amit a svájci születésű, de Budapesten kiteljesedő cukrász, Émile Gerbaud valahogy nagyon megérzett. Tökéletes süteményt alkotott, de az összetevőket kicsit átalakítva mentessé is tehető ez az ízvilág, és a tészta elhagyásával kimondottan egészséges, energiában és rostokban gazdag, de könnyű falatka is lehet.
Míg a klasszikus zserbó elég munkaigényes, az egészséges zserbógolyó pillanatok alatt elkészül, pár szem belőle szaladós napokon a reggelit is kiválthatja, de sportolás előtt és után is jól jöhet. Gyümölcs, olajos mag, a tészta helyett pedig zabpehely – legfeljebb egy kevés fehér csoki zavar bele a szuperegészséges kategóriába – hozzáadott cukrot viszont nem tartalmaz!
Hozzávalók:
Elkészítés: Az aszalt sárgabarackot apróra vágjuk, tálba tesszük, és 1,5 dl meleg vízzel felöntjük, 15 percet állni hagyjuk. A zabpelyhet egy másik tálkába kimérjük, és fél deci meleg vízzel szintén 15 percet pihentetjük.
A diót finomra daráljuk, a fehér csokoládét lereszeljük, a vaníliarudat hosszában kettévágjuk, és a fűszeres velőt éles késsel kikaparjuk belőle.
Az összes alapanyagot egy késes robotgépbe tesszük, összemixeljük, majd a masszát kisebb diónyi gömbökké formázzuk.
Egy zárható műanyag dobozba téve a hűtőben 2-3 hétig is eláll, de hamar el fog fogyni, mert nagyon finom! 🙂