A quiche klasszikusan omlós vajas tésztában sült sós pite, de elhagyva a tésztát sokkal gyorsabb, egyszerűbb és alakbarátabb fogást kapunk, ami liszt nélkül készül, így gluténmentes étrendbe is beilleszthető, tele van fehérjével, de a legfontosabb, hogy isteni finom.
Nevezhetnénk persze brokkolis sajtfelfújtnak is ezt a csodásan egyszerű, mégis ellenálhatatlan fogást, de pitetálban sütve megjelenésre nagyon hasonlít a quiche-re, és gyakorlatilag tényleg a quiche tölteléke önmagában megsütve. Ennek a tojásos-sajtos ételnek az egyik legjobb tulajdonsága, hogy a végtelenségig variálható, gyakorlatilag bármilyen zöldséggel gazdagítható, és még ebben a nagyon egyszerű brokkolis változatban is nagyon ízletes.
Ezt a „meztelen” quiche-t süthetjük papírkapszlival bélelt muffinformában is, így piknikre, kirándulásra vagy munkába is egyszerűen magunkkal vihetjük, de ha könnyű ebédre vagy vacsorára, esetleg vendégvárónak készítjük, akkor mutatósabb a rusztikus, pitetálas változat, különösen friss salátával tálalva.
Hozzávalók:
Elkészítés: A brokkolit rózsáira szedjük, és sós forró vízben 4-5 perc alatt roppanósra pároljuk, majd leszűrjük. Közben egy pitetálat vagy jénait kikenünk vajjal. A tojásokat egy keverőtálba felütjük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk hozzá, majd a tejet és az étkezési keményítőt is hozzáadjuk, és egy kézi habverővel simára keverjük, végül a reszelt sajt 2/3 részét is belekeverjük.
A leszűrt brokkolit elosztjuk egyenletesen a kivajazott tálban, ráöntjük a tojásos keveréket, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 30-35 perc alatt megsütjük, amíg a tojás remegősre sül, és a sajt kicsit megpirul a tetején.
Azon melegében tálalhatjuk salátával, de langyosan, sőt hidegen is finom.