Hogyan lehet egy csábító csokis sütit egészségessé változtatni úgy, hogy bátran vehessünk belőle még egy szeletet lelkiismeret-furdalás nélkül, mert nincs benne se vaj, se liszt, se cukor? Egy szuper és szokatlan, de hétköznapi alapanyaggal, ami teljesen eltűnik a desszertben, és annyira finom, hogy senki nem találja majd ki, miből is készült...
Istenien omlós és szaftos, nagyon csokis és pofonegyszerű, de jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a legtöbb csokis desszert, a fő alapanyaga ugyanis – az étcsokoládé mellett – a cukkini, ez a kimondottan diétás zöldség, ami varázslatos módon teljesen eltűnik a tésztában, és egy brownie-hoz hasonló textúrájú csokicsoda lesz a végeredmény. A finomra reszelt és lédús cukkini tökéletesen kiváltja a vajat, ami amúgy puhává és omlóssá tenné a csokis sütit, a húsa pedig pótolja a lisztet is, így csak egy kevés étkezési keményítő kell hozzá, hogy tökéletes állagú legyen.
Ha igazán diétásan szeretnénk készíteni, akkor érdemes sztíviát használni hozzá, de persze cukorral is megsüthető, de a csokoládéból érdemes jobb minőségű és magasabb kakaótartalmú étcsokoládét választani, hiszen ez a fő alapanyag, ez határozza meg ennek a csudás süteménynek az ízét.
Hozzávalók:
Elkészítés: A cukkinit meghámozzuk, finomabb sajtreszelőn lereszeljük, és 20 dkg-ot a levével együtt félreteszünk.
A csokoládét felkockázzuk, és gőz fölött felolvasztjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákhoz adjuk a sztíviát és a vaníliát, habosra kikeverjük, hozzáadjuk a kakaót és a cukkinit – nem kell kinyomkodni! -, ezzel is simára keverjük. Ezután az olvasztott csokit és az étkezési keményítőt is hozzáadjuk, átkeverjük, végül a tojáshabot több részletben óvatosan beleforgatjuk, míg egynemű masszát kapunk.
Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 30 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd a kapcsos tortaformából kivéve szeletelve tálaljuk.