A különféle olajban sült kelt tészták mindenfelé népszerűek, gondoljunk csak a fánkfélékre, de a sós változat, vagyis a lángos, nemcsak nálunk kedvelt, pedig hungarikumnak tartjuk, pedig az olaszoknak is van egy hasonló finomságuk, amit érdemes kipróbálni...
Akik olyan jó kelt tésztát készítenek, mint az olaszok, azoknak kár lenne csak pizzának megsütni a könnyű, alaposan megkelt tésztát, és nem is teszik: a csizma sarkában található Puglia egyik jellegzetes fogása egy apróbb méretű lángosféle, amit olajban sütnek, ráadásul a tésztába még tölteléket is tesznek. Eredetileg paradicsom, mozzarella, bazsalikom és oregánó keveréke került belőle, de ma már spenótos, gombás, kukoricás és sonkás töltelékkel is készítik – és ahogy a pizza, így ez a finomság is hasonlóan nagyon variábilis.
Az olasz bevándorlóknak köszönhetően Amerikában is elterjedt és kedvelt a mini calzone pizzára emlékeztető olajban sült kelt tészta, de főleg street foodként fogyasztják, pedig azért nem olyan nagy kaland egy kelt tésztát készíteni, a töltelék pedig igazán egyszerű.
Hozzávalók:
A töltelékhez:
Elkészítés: Az élesztőt egy tálkába morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, 2 evőkanál lisztet. A tejet és a vizet összekeverjük, 1 decit az élesztőre öntünk, összekeverjük, és fél órát pihentetjük.
Közben a töltelékhez a mozzarellát apró kockára vágjuk, hozzáadjuk a paradicsomszószt, sóval, borssal, oregánóval és mozzarellával fűszerezzük, hozzáadjuk a reszelt parmezánt, összeforgatjuk.
A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a maradék vizes tejet, az olívaolajat és a sót, és rugalmas tésztává összedolgozzuk. Gombóccá formázzuk, egy olajjal kikent tálba tesszük, a tetejére késsel keresztet rajzolunk (valószínűleg ez csak az olasz hagyomány miatt fontos), és langyos helyen 1-2 órát kelesztjük.
A tésztát lisztezett felületen átdolgozzuk, maréknyi darabokat szaggatunk belőle, amit cipókká formázunk. Konyharuhával letakarjuk, és fél órát megint kelesztjük.
A tésztalabdákat kinyújtjuk, a közepére kanálnyi tölteléket teszünk, félbehajtjuk, majd egy késsel vagy derelyevágóval levágjuk a felesleges tésztát, kézzel lenyomkodjuk a széleket. A levágott tészát összedolgozva újra felhasználhatjuk további kis töltött lángoskákhoz…
Bő olajat forrósítunk, és a töltött tésztákat aranyszínűre és ropogósra sütjük, pár perc alatt, majd konyhai papírkendőre szedjük szűrőkanállal, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Frissen, melegen tálaljuk – önmagában is finom, de olasz–magyar fúzióban egy kis fokhagymás tejföl sem vétek…