Semmihez sem fogható az érett és lédús szabadföldi paradicsom - a nyár minden aromája koncentrálódik bennük, és szerencsére ma már rengeteg fajta közül válogathatunk, ha kimegyünk a piacra.
Különösen termelői piacokon érdemes beszerezni ezt a finom zöldséget, ott találunk pirosat, sárgát, narancsszínűt, óriás ökörszív paradicsomot, apró cseresznye-, datolya- és koktélparadicsomot, még fekete, csokis és málnás ízű fajták is vannak. A zamatos, lédús paradicsom magában vagy egy pici sóval, szendvics vagy pirítós mellé is tökéletes, de érdemes belőle salátát is készíteni – minél gyakrabban, sokfélét. És hogy milyet? Ötletért most is érdemes a mediterrán konyhákból meríteni…
A sopszka a bolgárok egyik legkedveltebb étele, nagyon egyszerű, bár sokféle módon variálható. Hasonlít a görög salátára, kockára vágott paradicsom és uborka az alap, valamint reszelt juhsajt – ezt minden sopszka tudja. Emellett hagyma vagy lilahagya, húsos paprika is kerülhet bele, pár csepp citrom vagy ecet, némi olaj, a tetejére pedig pár szem olajbogyó. Amiben ennél többféle dolog van, esetleg valamilyen öntet kerül rá, azt a bolgárok már nem nevezik sopszkának. Ehhez a salátához érdemes tényleg juhsajtot használni, ha hozzájutunk nagyobb bevásárlóhelyeken, akkor a bolgár szirenét, sirenét választani.
Az eredetileg juhtejből készülő halloumi a ciprusiak egyik jellegzetes sajtja. Nem olvadós, jól grillezhető, és karakteres sós íze nagyon jól ellenpontozza a paradicsom édességét, ezért nem meglepő, hogy a leggyakrabban párban kerülnek tányérra, így salátába is. A legegyszerűbb, ha a halloumi sajtot falatnyi kockákra vágjuk, serpenyőben meggrillezük, közben 1-1 marék salátakeveréket és ízlés szerint paradicsomot tányérokra pakolunk. Ezután mehet rá a sült sajt, egy kis olívaolaj és balzsamecet, ízlés szerint frissen őrölt bors – és már falatozhatjuk is.
A caprese eredetileg csak mozzarella és paradicsom, némi bazsalikommal és olívaolajjal, amit előételként fogyasztanak, de könnyedén salátává alakíthatjuk egy kis zöldsalátával és olívabogyóval, ami így akár köret vagy főétel is lehet. Nem rontja el egy kis balzsamecet sem, de ha igazán finomat szeretnénk, akkor egy kis pesztóval is locsoljuk meg.