Amihez az olaszok hozzányúlnak, abból csak valami jó sülhet ki - a konyhában ez mindenféleképpen elmondható. Mindenen csavarni tudnak egyet, semmit nem túlbonyolítva, csakis egyszerűen - mégis isteni végeredménnyel. A rántott mozzarellájuk zöldfűszeres bundában, sonkával és bazsalikommal töltve magáért beszél!
Valószínűleg a sajttal és sonkával töltött bundás hús, a cordon bleu adhatta az ötletet a könnyedebb töltött sajthoz, mindenesetre zseniális. A semleges ízű mozzarella nem túl izgalmas magában, de töltve, belülről és kívülrő is fűszerezve isteni akár falatkának, akár salátával egy könnyű és gyors fogásnak.
A boltokban ma már kapható olyan nagyobb kiszerelésű mozzarella, ami nem vízben úszik a csomagolásban, hanem vákuumos fólia őrzi a frissességét – ehhez a recepthez érdemes ezt a változatot választani. Egyrészt kicsit keményebb, jobban kezelhető, nem áztatja el a panírt, gazdaságosabban szeletelhető – nem mellesleg a golyós változathoz képest, az árukat összehasonlítva is jóval kiadósabb. Az úgynevezett négybetűs szuperekben mindenhol kapható, ha valaki még nem találkozott volna vele…
Hozzávalók:
Elkészítés: A mozzarellát 1,5 ujjnyi szeletekre vágjuk, majd ezeket éles késsel a felénél bevágjuk, mindegyikbe falatnyi sonkát és 1 levél bazsalikomot teszünk.
A tojásokat egy tálba felütjük, sózzuk, villával felverjük. A zsemlemorzsát egy másik tálba öntjük, hozzáadjuk a provence-i fűszerkeveréket, elkeverjük. A töltött sajtokat duplán panírozzuk: először a tojásban, majd a zsemlemorzsában megforgatjuk, majd újra tojás és zsemlemorzsa következik, így elég erős bundát kapunk.
Egy serpenyőben legalább kétujjnyi olajat forrósítunk, és a töltött sajtokat széép aranyszínűre sütjük – egyszer óvatosan megfordítva. Papírtörlőre szedjük szűrőkanállal, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Azon melegében tálaljuk – például egy nagy tál friss salátával.