Ha uborkáról van szó, akkor leginkább saláták vagy télire eltett savanyúságok szereplőjeként gondolunk rá, pedig hideg levesnek is nagyon finom - főzni sem kell, könnyű és alakbarát, hűsít és frissít egyszerre.
A bolgár konyha egyik népszerű nyári fogása a jól behűtött uborkaleves, amit eredetileg aludttejjel készítettek, de joghurttal is kiváló, ha egy kis vízzel vagy alaplével hígítjuk. Melegben ideális, a savanykás joghurt kellemesen frissít, az uborka magas víztartalma miatt pedig jól hidratál.
A tarator fűszerei klasszikusan a fokhagyma és a kapor, de aki nincs jó barátságban ezzel a jellegzetes ízű zöldfűszerrel, az kiválthatja petrezselyemmel vagy mentával, de akár korianderrel is. A leves különlegessége, hogy aprított vagy darált dióval hintik meg, de olyan változat is létezik, amibe apróra vágott retket tesznek. Igazi alakbarát finomság, érdemes kísérletezni vele!
Hozzávalók:
Elkészítés: Az uborkákat meghámozzuk, végeit levágjuk, és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, vagy nagyon apróra vágjuk.
A joghurtot tálba öntjük, hozzáadjuk az uborkát, a zúzott fokhagymát, az olajat, ízlés szerint finomra aprított kaprot, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, majd felhígítjuk annyi vízzel, hogy leves sűrűségű legyen – ez kb. ugyanannyi, mint a joghurt.
Jól behűtjük, majd darált vagy durvára vágott dióval megszórva tálaljuk.