Mit (t)egyen, aki a sűrű mindennapokban is szeretne egészségesen, de pénztárcabarát módon étkezni, ráadásul ha lehet, akkor finoman, de kevés időráfordítással? Diákoknak, fiataloknak – és persze még sokaknak – ezek fontos szempontok lehetnek, ezért összegyűjtöttünk néhány ötletet.
A saláta a legegyszerűbb és leggyorsabb étel sok esetben, de alapanyagai sokszor nem túl baráti áron szerezhetők be, ráadásul a legtöbb nem is túl laktató, vagyis vagy kell még mellé valami – ami megbonyolítja a dolgokat –, vagy 1-2 óráig tart ki a pocakban, utána az ember elkezd étel után vizslatni. Kivéve akkor, ha a saláta alapja valamilyen hüvelyes – lencse, bab, csicseriborsó –, és szerencsére ezek konzerv, főtt formában is elérhetők jó áron, szinte bármeddig elállnak, és pár perc alatt tápláló és egészséges fogás dobható össze a segítségükkel.
Általában nem vagyunk a konzervek hívei, de ezek merőben különböznek a májkrémtől, a löncshústól és a fémdobozba zárt kész ételektől: tartósítószert és semmilyen ízfokozót nem tartalmaznak, a légmentesen zárt sima főtt bab, csicseri és lencse az értékes, fehérjében gazdag hüvelyesek mellett csak vizet és sót tartalmaznak, a vákuumos technológiának köszönhetően semmilyen adalékot, tartósítót a gyártóknak nem kell hozzáadniuk.
Önmagukban nem túl élvezetesek ezek a konzervek, de pár friss alapanyaggal és némi fűszerrel, olajjal és ecettel villámgyorsan élvezetes fogássá változnak, lassú felszívódásuknak köszönhetően pedig laktatnak, garantáltan kitarthatunk velük a következő étkezésig.
Mindenképpen kellenek kiegészítők: egy kis olaj, bor- vagy balzsamecet, némi zöldfűszer – akár szárított, akár friss –, só és bors, esetleg egy kis mustár, illetve friss zöldség. Ennyi elég is, de nézzük részletesebben!
– felkockázott paradicsom, félbevágott koktélparadicsom mindhez illik
– a sárgarépa mindig olcsó, vékonyra csíkozva vagy reszelve is mehet bele
– egy kevés hagyma, újhagyma, póré is jól passzol a hüvelyesekhez – inkább estefelé, a szaga miatt, amikor emberek közé már nem megyünk
– főtt tojás kockázva vagy cikkekre vágva
– tonhal, sprotni, más hal olajos vagy sós lében
– maradék sült csirkemell vagy más hús apróra vágva
– feta, mozzarella vagy más sajt is gazdagíthatja a salátát
– bármilyen friss zöldség, ami lehet zeller, uborka, cékla, húsos paprika, de akár friss salátakeverékkel vagy vékony csíkokra vágott zöld vagy jégsalátával is összeforgathatjuk
– barátaink a fűszerek: egy kis kakukkfű, majoránna, bazsalikom semmilyen salátát nem ront el, és persze van még egy csomó izgalmas fűszer, mint a tárkony, a lestyán, de akár fűszerkeverékekkel – provence-i is – játszhatunk.
Munkahelyre, suliba is magunkkal vihetjük egy befőttesüvegben: ebben az esetben az öntetet alulra tegyük, erre a főtt hüvelyest, majd erre a friss alapanyagokat, így nem csoffad össze, étkezés előtt összerázva tökéletes salátát ebédelhetünk.