A különféle töltött és csőben sütött zöldségek nagy kedvencek, a padlizsán mostanság ebben viszi a prímet. Zöldséges vagy húsos raguval is isteni finom, de többnyire pepecselős, több összetevős. Mostanáig!
Paradicsom, sajt, padlizsán és némi fűszer, ennyi kell a boldogsághoz, pár perc előkészítéssel isteni töltött padlizsán készíthető egyszerűen, macera nélkül. Minden falatja finom és krémes, fűszeres és finom, elrontani nem lehet. A titok a sajt, amiből érdemes aromásabb füstölt vagy karakteresebb goudát vagy cheddart választani, persze egyszerűbb trappistával és némi fűszerrel is feldobható.
A lényege, hogy nem kell sem elősütni, sem ragut készíteni, hanem a feszes, kisebb méretű padlizsánt egy hegyes és éles késsel bevágni jó mélyen és négyzetesen, majd ebbe belenyomkodni a reszelt sajtot és a felaprított paradicsomot. Irány a sütő – majd ha jól megpuhult, tálalhatjuk friss kenyérrel vagy párolt rizzsel, szénhidrátszegényebben friss salátával.
Hozzávalók:
Elkészítés: A padlizsánt egy hegyes késsel hosszában és keresztben is viszonylag mélyen, 1 centinként bevágjuk, sütőtálba rakjuk. A vágásokat kicsit széthúzzuk, sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk.
A paradicsomokat vékonyan felszeleteljük, a sajtot lereszeljük, a paradicsomszeletkéket és a sajtot a vágásokba nyomkodjuk.
180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 20–30 percig sütjük, amíg kellően megpuhulnak a padlizsánok.
Azon melegében tálaljuk salátával vagy párolt rizzsel, de friss kenyérrel vagy pirítóssal is finom.