Sokan határozzák el, hogy egészségesebb és tudatosabb táplálkozásra váltanak, de néhány nap után feladják, mert az átállás nem is olyan egyszerű, igaz, nem is nehéz, de egy kicsit mindig előre kell gondolni, tervezni. Most egy olyan bajnok fogást mutatunk, ami bármikor bevethető, csupa egészség, vitamin, rost és fehérje, vegán és mindenmentes, pofonegyszerű, hosszan eltelít, és tán a legfontosabb, hogy nagyon finom.
Ennek a salátának rengeteg előnye van: előre elkészíthető, így akár egy befőttes üvegben vagy dobozban magunkkal is vihetjük iskolába, munkahelyre, és nem kell elcsábulnunk pizzarendelésnek vagy a menza nem túl egészséges kínálatára, nagyon gyorsan megvan, és akár nagyobb adagot is készíthetünk belőle, mert jól bírja a tárolást.
Az alapja konzerv bab és kukorica, egyok sem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, csak só és víz van mindkettőben a zöldségek mellett, ezen kívül pedig főtt quinoa, paprika és paradicsom kell csak hozzá, de akár ezek variálhatóak is. A quinoa helyett használhatunk például kölest is, a paprika és a paradicsom helyett pedig akár reszelt vagy vékony csíkokra szelt sárgarépát, kockára vágott uborkát vagy szárzellert, ezek is bírják a tárolást, és tökéletesen illenek a bab-kukorica-gabona trióhoz, és ugyanolyan egészségesek!
Hozzávalók:
Elkészítés: A quinoát folyó víz alatt szűrőben alaposan leöblítjük, majd bő, sós és forró vízben feltesszük főni, és forrástól számítva közepes tűzön 10-12 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. Közben a többi alapanyagot előkészítjük: A citrom vagy lime héját egy keverőtálba lereszeljük, hozzáadjuk a kifacsart levét, az olívaolajat, a koriandert és a római köményt, sózzuk és borsozzuk, ha szeretjük, kics őrölt csilit is adhatunk hozzá, majd alaposan összekeverjük.
A babot és a kukoricát leszűrjük, a salátaöntethez adjuk, a húsos paprikát felkockázzuk, a koktélparadicsomokat félbe vagy negyedbe vágjuk, ezt is a tálba tesszük, a petrezselymet finomra vágjuk, és az időközben elkészült és leszűrt quinoával együtt ez is mehet a tálba. Alaposan összeforgatjuk, és már kész is.
Azonnal tálalhatjuk, de jót tesz neki, ha egy kicsit tud állni, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor hámozott és szeletekre vagy kockákra vágott avokádóval a tetején fogyaszthatjuk.