A túró varázslatos alapanyag, sós és édes túrós ételeinknek se szeri, se száma. A világ más tájaink inkább friss sajtnak tartják, kevés helyen annyire népszerű, mint a magyar gasztronómiában.
Túrógombóc, túrófánk, túrós csusza, túrós pite és rétes, Rákóczi túrós, vargabéles, hogy csak a legismertebbeket említsük, túrópalacsinta, amiben benne van a túró és túrós palacsinta, aminek a tölteléke túró… Semleges, kissé savanykás ízének köszönhetően változatosan használhatjuk. És jól is tesszük, mert fehérjében gazdag, egészséges alapanyag, amit a szervezetnek könnyű megemészteni, és ha a soványabb fajtát választjuk, akkor még a kalóriatartalmára sem lehet panasz.
Egy túrótorta esetében természetesen nem feltétlenül kell spórolnunk a kalóriával, hiszen kényeztető finomság ez, ünnepi alkalmakra. Omlós linzertészta az alapja, amit tejföllel krémesített, tojással és cukorral gazdagított túrókrémmel töltünk, és ami igazán üdévé, finommá teszi, az a citrom, aminek leve és lereszelt héja is káprázatosan finommá teszi.
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés: A tésztához a lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd a tojássárgát, a porcukrot és a reszelt citromhéjat is hozzáadva összegyúrjuk gyorsan, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj. Gombóccá formáljuk, és fóliába csomagolva legalább 1 órát a hűtőben pihentetjük.
A tésztát kinyújtjuk vagy direkt egy kapcsos tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen, megszurkáljuk egy villával, majd sütőpapírt terítünk rá, babot vagy lencsét szórunk rá nehezéknek, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 percig elősütjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a túrót a porcukorral, a citromok reszelt héjával és kifacsart levével, a tojásokkal, a tejföllel és az étkezési keményítővel simára keverjük.
A tésztáról eltávolítjuk a nehezéket és a sütőpapírt, a tölteléket belesimítjuk, és betoljuk a sütőbe kb. 25 percre. Nem baj, ha még remegős egy kissé a töltelék, amikor kivesszük, mert hűlés közben dermedni fog.
Amikor teljesen kihűlt, levesszük a tortaforma peremét, díszítésnek citromhéjat reszelünk rá, vagy citromkarikákkal ki is rakhatjuk, majd szeletelve tálaljuk.