Most van szezonja a zöldbabnak és a ceruzababnak, ennek a nagyon egészséges és alakbarát zöldségnek, amit nálunk szinte mindig levesnek vagy főzeléknek készítenek. Pedig ennél sokkal több van benne, érdemes köretnek, salátának is készíteni!
A babfélékről kevéssé ismert, de őket is egy bizonyos Kolumbusz nevű embernek köszönhetjük, ugyanis Közép- és Dél-Amerikában őshonos növényről van szó, rengeteg fajtája létezik. Európába, pontosabban Spanyolországba 1493-ban érkezett a felfedező hajóján; szaporaságának, könnyű termeszthetőségének és sokoldalú felhasználásának köszönhetően gyorsan elterjedt az egész kontinensen – sőt azon is túlra. A nemesítéseknek köszönhetően rengeteg fajtája létezik – a különféle színű és méretű szemes, szárazbaboktól egészen a zsenge vaj- és ceruzababig.
Nálunk inkább a lágyabb, sárga vajbab az elterjedtebb, míg Európa más országaiban a harsányzöld ceruzabab, ami roppanósabb. A zöldbab kimondottan alakbarát – 100 g = 30 kcal –, A-, C-, D- és B-vitaminban gazdag, kalcium-, magnézium- és vas-, sőt rosttartalma is jelentős, ráadásul pár perc alat roppanósra főzhető vagy párolható egy kis vajon, gyors és egészséges köretnek vagy salátának is ideális.
A piacokon most frissen kapható, érdemes kihasználni a szezont, de a boltok fagyasztópultjaiban is mindig megtalálható a nagyon zöld és egészséges paszuly – ahogy Erdélyben nevezik –, amihez most egy egyszerű, de nagyszerű salátareceptet hoztunk.
Hozzávalók:
Elkészítés: A zöldbabok végeit levágjuk, húsukat 2-3 centis darabokra vágjuk, ha fagyasztottat használunk, azt fagyosan, kiengedés nélkül használjuk. Egy serpenyőbe öntjük az olajat, rádobjuk a babot, összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a megtisztított és összezúzott fokhagymát, és fél deci vizet aláöntve, fedő alatt 10 percig pároljuk.
Közben a paradicsomot megmossuk, felkockázzuk, tálba tesszük, a mozzarellát apróra tépkedjük vagy vágjuk, a paradicsomhoz adjuk a pestóval együtt, majd a párolt zöldbabot is hozzáadva összeforgatjuk.
Azonnal fogyasztható, de akár le is hűthetjük, köretként vagy önmagában is fogyasztható, gazdagítható főtt tojással, tonhalkonzervvel, főtt krumplival vagy párolt rizzsel – minden módon nagyon finom!