Írd be, mit keresel:

Káposztás sztrapacska, a kiadós kedvenc

A sztrapacskának sokan otthon nem fognak neki, pedig egy kiadós, sőt egyenesen olcsó és tartalmas egytálétel, ráadásul nagyon finom, tulajdonképpen egy reszelt krumplival dúsított nokedli. Ha a reszeléshez segítségül hívjuk a konyhai robotgépet, akkor kimondottan gyorsan el is készül.

Cookta - 2023.08.31.
Káposztás sztrapacska, a kiadós kedvenc

A Felvidéken kedvelt szlovák eredetű étel neve a borzas, kócos szóból származik, feltehetően azért, mert a finomra reszelt krumplival gazdagított tésztából nem lehet „jól fésült” galuskákat szaggatni, egy kicsit mindig kócosak maradnak a krumpliszálaktól. Klasszikusan juhtúróval és tejföllel összeforgatva tálalják, de nem ritka a pirított káposztás vagy savanyú káposztával készített változat sem.

Jó tartalmas és laktató, ideális hó végi fogás, ami a sütőben könnyedén fel is melegíthető. Mi most a savanyú káposztás változatot ajánljuk, kis pirított füstölt szalonnával összeforgatva, hogy a húsimádók se panaszkodhassanak…

Káposztás sztrapacska

Hozzávalók:

  • 80 dkg krumpli
  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 30 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • só, bor
  • tejföl a tálaláshoz

Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, leöblítjük, majd apróbb lyukú reszelőn lereszeljük, kicsit sózzuk, és 10 percet állni hagyjuk.

Közben a füstölt szalonnát felaprítjuk, és serpenyőben a zsírját kisütjük, a szalonnadarabokat kicsit megpirítjuk. A savanyú káposztát – ha nagyon savanyú, kiöblítjük – alaposan kinyomkodjuk, majd a késsel apróbbra vágjuk némileg, és a szalonnához adjuk, borsozzuk, és takarékon, lefedve pároljuk, amíg a sztrapacska elkészül.

A sztrapacskához a krumplit kinyomkodjuk, tálba tesszük, hozzáadjuk a lisztet és a tojást, alaposan elkeverjük. Sós vizet forralunk, és késsel vagy nokedliszaggatóval a forró vízbe szaggatjuk, 6-8 perc főzés után leszűrjük.

Azon melegében a káposztához adjuk, összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk. Tejfölt érdemes kínálni mellé, mert ezzel még finomabb.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.