Krémesre sült banán, lágy karamell, mindez egy könnyű és puha csokis kevert tésztával kombinálva – maga az álom! Egy csajos görbe délutánra, de akár ünnepibb alkalomra is tökéletes, egyszerű és ellenállhatatlanul finom sütemény, ami akár tortának is beillik.
A banán és a karamell mesés párost alkotnak, főleg akkor, ha a karamell egy csipet sóval van ellenpontozva. A legegyszerűbb karamellizált sült banán egy gombóc vaníliafagyival tálalva is maga a mennyország, de ha mindezt még egy kis fűszeres, mézzel és gyömbérrel, csokidarabokkal gazdagított tésztával együtt képzeljük el, arról már tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A sütemény különlegessége, hogy fordítva sül, vagyis a teteje van a tepsiben alul: a tészta alatt így a banán a karamellben selymesen krémesre sül, a kiborítás után pedig nagyon is mutatós tortácskát kapunk.
Arra nagyon érdemes figyelni, hogy csak hibátlanul záródó kapcsos tortaformában kíséreljük meg a sütést, mert a karamell és a vaj könnyen kifolyhat, ha egy pici hézag is van, és akkor a sűrű füst, a sütő aljára odakötő szenes cukor, majd a sütő sikálása némileg ronthat az élvezeti értéken… Ezt elkerülendő, a tortaforma alját duplán be is bugyolálhatjuk alufóliába, majd tepsibe téve tolhatjuk be a sütőbe, így többszörösen bebiztosítva, hogy kiillanjon a ragacsos lé a nem kívánt helyre, de akár sütőpapírral is kibélelhetjük a formát. A kapcsos edényt viszont mindenképpen ajánljuk, mert ebből egyszerűen és szépen kiszabadítható ez a szuper finomság.
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A lágy vajat és a cukrot egy keverőtálba tesszük, és elektromos habverővel jó habosra verjük, majd hozzáöntjük a tejet, a tojásokat és a mézet, és ezekkel is simára keverjük.
Egy másik tálban a lisztet, a szódabikarbónát, a gyömbért és a sót összekeverjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott csokoládét is, az egészet a tejes-tojásos keverékhez adjuk, és alaposan összeforgatjuk.
Egy 25 centis kapcsos tortaformát alaposan kikenünk vajjal, az aljára bőségesen jusson a zsiradékból. A banánokat meghámozzuk, felkarikázzuk.
A karamellhez egy serpenyőbe öntünk 10 dkg cukrot és egy csipet sót, és közepes hőfokon megolvasztjuk, amint karamellizálódni kezd, hozzáadunk 6 dkg vajat, és addig kevergetjük, míg felolvad, és teljesen homogén szószt alkot a karamellel. Ezután a kivajazott formába öntjük, egyenletesen kirakjuk a banánkarikákkal, és óvatosan ráöntjük a tésztát.
160 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A sütőből kivéve 15 percet pihentetjük, majd egy nagy tányért borítunk a tetejére, és határozott mozdulattal megfordítjuk, leemeljük róla a kapcsos tortaforma peremét, majd a talpát is.
Ha kihűlt, szeletelve tálaljuk.