Arról bizonyára már mindenki hallott, hogy a jóféle testes vörösborok mennyire tökéletesen harmonizálnak a csokoládéval, most pedig az is bebizonyosodott, hogy a barna sör is nagyon jól az étcsokihoz – legalábbis ebben a nagyon csokis süteményben, ami maga a csokimennyország...
Lehet, hogy elsőre őrült párosításnak látszik a kakaó és a barna sör, de nemcsak a puding, hanem a süti próbája is az evés: elképesztően szaftos, puha és omlós, lágy textúrájú ez a remek csokoládébomba, ami tulajdonképpen egy egyszerű kevert tészta, annyi csavarral, hogy a vajat a sörrel össze kell olvasztani, mielőtt a többi alapanyaggal összekevernénk.
Bár nem kevés sör van benne, nem érződik direktben az íze, csak kicsit kesernyéssé, karamellizálttá, még teltebbé teszi a csokoládés aromákat. A puhaságot a görög joghurt adja, és a süti készítésekor arra figyeljünk, hogy a tojást a cukorral és a joghurttal nagyon alaposan, jó habosra keverjük, mert ez a záloga a könnyű tésztának.
Most hosszúkás kenyérformának készült, de süthetjük tortának vagy kuglófnak is, készülhet a tetejére máz is, ha ünnepi alkalomra szánjuk…
Hozzávalók:
Elkészítés: A vajat felkockázzuk, egy edénybe tesszük a sörrel együtt, és lassan felmelegítjük. Amikor a vaj felolvadt, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a kakaóport, és kézi habverővel simára keverjük.
A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a görög joghurtot, és elektromos habverővel jó habosra kikeverjük, majd a kakaós keveréket hozzáadva még 3-4 percig verjük. Közben a lisztet, a szódabikarbónát és egy csipet sót összekeverjük, és összedolgozzuk a kakaós masszával.
Egy őzgerinc- vagy pástétomformát – de lehet akár kuglóf- vagy kisebb kapcsos tortaforma is – vajjal kikenünk, kakaóporral kihintünk, és a masszát beleöntjük, elsimítjuk.
180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 45–50 perc alatt, tűpróbáig sütjük. A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd a formából rácsra borítjuk, és itt hagyjuk teljesen kihűlni.