Állagra olyan, mint egy szuperkrémes sajttorta, de valójában egy zöldség, az édesburgonya az alapja ennek az isteni, illatos sütinek, és egy általunk kevéssé ismert vidékről, Réunion – vagyis az Újraegyesítés – szigetéről származik. Mennyei, érdemes kipróbálni!
A viszonylag kis afrikai sziget 1638 óta tartozik a franciákhoz, mind a mai napig, és bár méretében kicsi – 50 km széles és 70 km hosszú –, gasztronómiája igenis hatott – és hat egyre jobban a kíváncsi franciákra. A trópusi szigeten a kávé, a cukornád és a vanília termesztése a fő tevékenység, ezeknek exportjából, illetve a cukornádból készülő értékes rumból tartja fent magát – nem mellesleg mesés turistaparadicsom is a Réunion sziget, ahol nem mellesleg a francia a hivatalos nyelv.
Ebbe az édesburgonyás süteménybe kávé nem, de nádcukor, rum és vanília is került, arrafelé ez az egyik legnépszerűbb sütemény – amihez persze kávét kortyolni is lehet. 🙂 A készítése egyszerű, de kicsit hosszadalmas, elsősorban a sütés-hűtés okán, de a tényleges munka nagyon kevés, a végeredmény pedig elképesztően harmonikus és ellenállhatatlanul finom!
Hozzávalók:
A tetejére:
Elkészítés: Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, átöblítjük, és egy fazékba tesszük. Felöntjük vízzel, és egy csipet sót hozzáadva kb. 20 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük, és hűlni hagyjuk.
A tojásokat egy tálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, a tejet, a vaníliarúd kikapart magjait és 2 evőkanálnyi rumot, kézi habverővel összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport is, és ezzel is simára keverjük.
A langyos főtt édesburgonyát turmixba vagy késes robotgépbe tesszük, pürésítjük, majd hozzáadjuk a lágy vajat is, ezzel is összemixeljük, majd hozzáöntjük a tojásos-tejes keveréket, és ezzel is simára keverjük.
Kikent piteformába öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 175 fokos sütőben 45 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben 10 dkg cukrot egy száraz serpenyőben felolvasztunk, kevergetve karamellizáljuk, hozzáadjuk a tejet és a rumot. Először összeugrik, de a hő hatására, kevergetés mellett, krémes szószt kapunk, amit a kihűlt sütemény tetejére locsolunk, majd megszórjuk aprított mogyoróval.
Hűtőbe tesszük, és legalább 4-5 órát pihentetjük tálalás előtt, még jobb egy egész éjszakát, majd szeletelve tálaljuk.