A cékla igazi adu ász az egészségtudatos táplálkozásban, nőknek pedig kiemelten fontos lenne a rendszeres fogyasztása, hiszen remek vérképző. Nyersen, sütve, főzve is nagyon finom, változatosan készíthető, akár még palacsintát vagy tócsnit is süthetünk belőle.
Egész évben kapható, de a nyár végi, kora őszi cékla a legfinomabb. Rengeteg rostot és vitamint, vasat és más ásványi anyagot tartalmaz, viszont 100 g bíborszín céklában csak 30-31 kcal van, így diétás étrendben is bátran fogyaszthatjuk.
Sokan savanyúságként könyvelték el ezt az értékes gyökérzöldséget, pedig finom leves, turmix, rizottó, szendvicskrém, falafel is készíthető belőle – vagy épp tócsni, mint az alábbi receptben.
Hozzávalók:
Elkészítés: A céklát és a hagymát meghámozzuk, lereszeljük vagy felkockázzuk, és késes robotgépben finomra aprítjuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a zabpelyhet, sózzuk, borsozzuk, római köménnyel és a száráról lehúzott kakukkfűlevélkékkel ízesítjük, és 10 percre félretesszük.
Egy serpenyőt felforrósítunk, olajjal kikenjük, vagy 1 teáskanálnyi vajat felolvasztunk benne, a céklás masszából nagyobb evőkanálnyi adagokat teszünk bele, a kanállal ellapogatjuk, és 4-5 percig sütjük, majd lapáttal megfordítjuk, és még 3-4 percig sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja, a maradék céklás masszát ugyanígy kisütjük.
Azon melegében tálaljuk, fokhagymás vagy tormás joghurttal, zöldfűszeres tejföllel kínálhatjuk ízlés szerint.