Írd be, mit keresel:

Alakbarát szuperzöldségből egészséges tócsni – céklával

A cékla igazi adu ász az egészségtudatos táplálkozásban, nőknek pedig kiemelten fontos lenne a rendszeres fogyasztása, hiszen remek vérképző. Nyersen, sütve, főzve is nagyon finom, változatosan készíthető, akár még palacsintát vagy tócsnit is süthetünk belőle.

Cookta - 2023.09.19.
Alakbarát szuperzöldségből egészséges tócsni – céklával

Egész évben kapható, de a nyár végi, kora őszi cékla a legfinomabb. Rengeteg rostot és vitamint, vasat és más ásványi anyagot tartalmaz, viszont 100 g bíborszín céklában csak 30-31 kcal van, így diétás étrendben is bátran fogyaszthatjuk.

Mire és miért jó a cékla?

  • Magas a vastartalma, aktiválja a vörösvértest-képződést.
  • Magas folsavtartalma miatt hasznos a méhben fejlődő magzatnak, így kismamáknak is ajánlott.
  • Magas a kalciumtartalma, ami a csontképződésre hat, illetve csökkenti a csontritkulás veszélyét.
  • Kálium- és magnéziumtartalma jót tesz az izmoknak.
  • A cékla festőanyaga daganatellenes hatású, már néhány hetes céklakúra esetén is mutatható ki javulás.
  • Magas a vitamintartalma: B-vitaminokat, C-vitamint és sok fontos nyomelemet tartalmaz.
  • Szépíti és ápolja a körmöt, a hajat.
  • Kitűnő zsírbontó.
  • Antioxidánsokban gazdag.
  • Az indiai ájurvédikus gyógyászat egyik alapnövénye, kiváló vérképzőnek tartják.
  • Gyógyítja, karbantartja a bélrendszert.
  • Menstruációs fájdalomnál vagy klimax idején is áldásos.
  • Jótékonyan hat az anyagcserére.

Sokan savanyúságként könyvelték el ezt az értékes gyökérzöldséget, pedig finom leves, turmix, rizottó, szendvicskrém, falafel is készíthető belőle – vagy épp tócsni, mint az alábbi receptben.

Céklapalacsinta

Hozzávalók:

  • 40 dkg cékla
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 1 tojás
  • 4-5 evőkanál finomabb szemű (gm) zabpehely
  • 3-4 ág kakukkfű
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • kevés vaj vagy olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A céklát és a hagymát meghámozzuk, lereszeljük vagy felkockázzuk, és késes robotgépben finomra aprítjuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a zabpelyhet, sózzuk, borsozzuk, római köménnyel és a száráról lehúzott kakukkfűlevélkékkel ízesítjük, és 10 percre félretesszük.

Egy serpenyőt felforrósítunk, olajjal kikenjük, vagy 1 teáskanálnyi vajat felolvasztunk benne, a céklás masszából nagyobb evőkanálnyi adagokat teszünk bele, a kanállal ellapogatjuk, és 4-5 percig sütjük, majd lapáttal megfordítjuk, és még 3-4 percig sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja, a maradék céklás masszát ugyanígy kisütjük.

Azon melegében tálaljuk, fokhagymás vagy tormás joghurttal, zöldfűszeres tejföllel kínálhatjuk ízlés szerint.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.