A hűvösebb napokon, estéken jólesik egy tál melengető leves, amit egészségesen, alakbarát módon, de tápláló változatban is elkészíthetünk. A karfiol ehhez ideális alap, egy kis kókuszkrémmel selymesítve, curryvel fűszerezve pedig maga a csoda.
A karfiollevest sokan magyarosan készítik, tejfölösen, kis répával, esetleg galuskával vagy kolbásszal, fehéren vagy kis pirospaprikával ízesítve, és nagyon finom úgy is. A kicsit egzotikusabbra hangolt karfiolkrémleves viszont egész más ízvilág, már a színe is átmelegíti az ember lelkét, aranysárga színe mellett, amit a kurkumának és a currynek köszönhet, ízben és hatásában is melengető, pont e két fűszer jótékony tulajdonságainak, anyagcserét megpörgető hatásának hála.
Ebben a selymes levesben nincs se habarás, se rántás, így gluténmentes étrendben is készíthető, sőt laktózmentes is, hiszen növényi tejszín, pontosabban kókuszkrém kerül bele. A selymes kókuszkrém igazi jó barát diéta esetén, hiszen jóval kevesebb zsiradékot tartalmaz – csupán 10-11%-ot a 29-30% helyett –, ízben és krémességben viszont bátran felveszi a versenyt a kókusztejszínnel szemben.
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát és a karfiolt megtisztítjuk, a hagymát felszeleteljük, a karfiolt kisebb rózsákra szedjük. A szár és a tönk is értékes és jól felhasználható: ennek a fásabb részeit levágjuk, majd a zsenge belső részt felaprítjuk.
Az olajat egy fazékban felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát és a karfiolt, kevergetve 4-5 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és az összes fűszert, átforgatjuk, majd felöntjük 1,2 liter vízzel, sózzuk és borsozzuk, és félig lefedve 15 percig főzzük közepes hőfokon.
Ha megpuhult, összeturmixoljuk – ízlés szerint levesbetétnek néhány rózsát félretehetünk –, majd hozzáöntjük a kókuszkrémet, ha túl sűrű, akkor egy kis vízzel felöntjük, és még 5 percet gyöngyözve főzzük.
Finomra vágott zöldfűszerekkel, pirított szezámmaggal vagy tökmaggal tálaljuk, vagy a félretett karfiolrózsákat is kínálhatjuk levesbetétnek, de akár pirított kenyérkockával vagy levesgyönggyel is gazdagíthatjuk – ha nem vagyunk gluténérzékenyek.