Írd be, mit keresel:

Trilece, az albánok mesésen finom „háromtejes” süteménye

Az albán konyha egyik különlegessége az úgynevezett „háromtejes” sütemény, amely annyira kedvelt, hogy Európa más országaiban is örömmel átvették, így Montenegró, Törökország és Macedónia is kezdi sajátjának tekinteni. Nem véletlen, hiszen olyan lágy és puha, hogy szétolvad a szájban, a tetejét pedig krémes karamellréteg fedi.

Cookta - 2023.09.20.
Trilece, az albánok mesésen finom „háromtejes” süteménye

A trilece vagy trelece néven futó finomság szó szerint három tejet jelent, mivel három formában is kerül tej ebbe a fantasztikusan lágy ízű és állagú, rezgős süteménybe. Az alapja egy könnyű és puha piskóta, amit tej, tejszín és sűrített tej vagy tejpor keverékével meglocsolnak. Nem kevéssel, hanem nagyon gazdagon, amit a tészta felszív, és krémes állagúvá válik, holott valójában nincs is krém a desszertben.

A sütemény sikerét jól mutatja, hogy „dobozos” formában is kapható, vagyis kész porokkal könnyítik meg az élelmes gyártók a háziasszonyok dolgát, holott tényleg egyszerű elkészíteni, és a különlegesebbnek számító tejpor vagy sűrített tej kivételével csak egyszerű alapanyagok – tojás, tej, liszt, cukor és tejszín – szükségesek hozzá.

Az alap karamellás változat mellett létezik olyan trilece-variáció is, ahol a karamell alá tejszínhab is kerül, vagy éppen tejszínhabbal csíkozzák a tetejét, majd az Esterházy-tortához hasonlóan mintázzák meg a sütemény tetejét. Aki szereti a karamellás desszerteket, annak mindenképpen érdemes elkészítenie!

Trilece – albán háromtejes sütemény

Hozzávalók:
A piskótához:

  • 6 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor

A tejes keverékhez:

  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg sűrített tej

A karamellhez:

  • 20 dkg cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 2,5 dkg vaj
  • 2 dl tejszín

Elkészítés: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy keverőtálba tesszük, és elektromos habverővel jó keményre verjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat is, tovább verjük, majd a cukrot és a vaníliás cukrot is hozzáöntve tovább habosítjuk. A sütőporral elkevert lisztet beleszitáljuk, és óvatosan összeforgatjuk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy sütőtálba öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe téve kb. 25 perc alatt megsütjük.

Ha egy kicsit hűlt, akkor a sütőpapírral együtt kiemeljük, megfordítjuk, lehúzzuk róla a papírt, és visszatesszük a tepsibe. Egy fogpiszkálóval, hústűvel vagy villával alaposan megböködjük mindenhol.

A tejes keverékhez a tejet, a tejszínt és a sűrített tejet egy edénybe öntjük, és kevergetve felmelegítjük, mielőtt felforrna, egy merőkanállal egyenletesen a piskótára locsoljuk, hagyjuk kihűlni.

A karamellhez a cukrot 2 evőkanál vízzel egy serpenyőbe tesszük, kevergetve felolvasztjuk, majd amikor szép aranybarna színe van, hozzáadjuk a vajat, ha ez felolvadt, akkor a tejszínt is, és addig keverjük még a tűzön, amíg újraolvad a hideg tejszíntől összeugrott karamell. A tűzről levéve 4-5 percet kevergetve hűtjük, majd meglocsoljuk vele a süteményt, és egyenletesen elsimítjuk.

Tálalás előtt érdemes néhány órát hűteni, hogy összeérjenek az ízek.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.