Egyszerre édes és sós, ropogós és ragacsos, illatosra pirult magokkal a tetején. A csavar benne az alapként szolgáló sós omlós keksz, ami boltban készen kapható, így villámgyorsan elkészíthető ez a kis nassolnivaló egy kis házi karamellel.
Nagyon izgalmas finomság, gyakorlatilag abbahagyhatatlan, pedig őrülten egyszerű. Arra érdemes figyelni, hogy a keksz sima sós keksz legyen, ne sajtos, ne köményes, ne snidlinges, de még csak paprikás sem, mert ezekhez a karamell nem passzol. 🙂
A legjobb, ha négyszögletes kekszet vásárolunk, mert ezekkel összefüggően kirakható egy kibélelt tepsi. Erre már csak egy vajas karamellréteget kell rásimítanunk, magokkal megszórni, és pár perc alatt összesütni. A sütés azért fontos, mert így a cukros-vajas karamell egy része belesül a kekszbe, így nemcsak finomabb, de ráadásul még ropogósabb is lesz teljes kihűlés után.
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy 25×35 centis tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd szorosan kirakjuk a sós omlós keksszel.
A vajat, a barna cukrot, a csipet sót és a vanília-kivonatot egy lábasba tesszük, és közepes hőfokon kevergetve melegíteni kezdjük. Amikor a vaj és a cukor is felolvadt, és kezd karamellizálódni, még kb. 3 percig kevergetjük, majd a kekszekre öntjük, és egy spatulával elsimítjuk, hogy mindenhova jusson belőle. Egyenletesen megszórjuk a mandulával, a tökmaggal és a szezámmal, 180 fokos sütőbe toljuk, és 6–7 percet sütjük, hogy a keksz felszívhassa az olvadó karamell egy részét, és a magok kicsit megpiruljanak.
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd a sütőpapírral együt kiemeljük, és összetördeljük ízlés szerinti darabokra – de nagy eséllyel a kekszek mentén törik majd el az isteni édes-sós finomság.
Tálalhatjuk, kínálhatjuk, jól záródó dobozba téve el is dughatjuk, hogy ne fogyjon el mind azonnal.