Írd be, mit keresel:

Édes-sós karamellás keksz extra ropogósan – őrült jó módszerrel

Egyszerre édes és sós, ropogós és ragacsos, illatosra pirult magokkal a tetején. A csavar benne az alapként szolgáló sós omlós keksz, ami boltban készen kapható, így villámgyorsan elkészíthető ez a kis nassolnivaló egy kis házi karamellel.

Cookta - 2023.09.21.
Édes-sós karamellás keksz extra ropogósan – őrült jó módszerrel

Nagyon izgalmas finomság, gyakorlatilag abbahagyhatatlan, pedig őrülten egyszerű. Arra érdemes figyelni, hogy a keksz sima sós keksz legyen, ne sajtos, ne köményes, ne snidlinges, de még csak paprikás sem, mert ezekhez a karamell nem passzol. 🙂

A legjobb, ha négyszögletes kekszet vásárolunk, mert ezekkel összefüggően kirakható egy kibélelt tepsi. Erre már csak egy vajas karamellréteget kell rásimítanunk, magokkal megszórni, és pár perc alatt összesütni. A sütés azért fontos, mert így a cukros-vajas karamell egy része belesül a kekszbe, így nemcsak finomabb, de ráadásul még ropogósabb is lesz teljes kihűlés után.

Édes-sós karamellás ropogós keksz

Hozzávalók:

  • 35 dkg sós omlós keksz
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg barna cukor
  • csipet só
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 marék szeletelt mandula
  • fél marék tökmag
  • 1 evőkanál szezámmag

Elkészítés: Egy 25×35 centis tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd szorosan kirakjuk a sós omlós keksszel.

A vajat, a barna cukrot, a csipet sót és a vanília-kivonatot egy lábasba tesszük, és közepes hőfokon kevergetve melegíteni kezdjük. Amikor a vaj és a cukor is felolvadt, és kezd karamellizálódni, még kb. 3 percig kevergetjük, majd a kekszekre öntjük, és egy spatulával elsimítjuk, hogy mindenhova jusson belőle. Egyenletesen megszórjuk a mandulával, a tökmaggal és a szezámmal, 180 fokos sütőbe toljuk, és 6–7 percet sütjük, hogy a keksz felszívhassa az olvadó karamell egy részét, és a magok kicsit megpiruljanak.

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd a sütőpapírral együt kiemeljük, és összetördeljük ízlés szerinti darabokra – de nagy eséllyel a kekszek mentén törik majd el az isteni édes-sós finomság.

Tálalhatjuk, kínálhatjuk, jól záródó dobozba téve el is dughatjuk, hogy ne fogyjon el mind azonnal.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.