A nyúlósra sült sajt minden ételt magasabb szintre emel és ellenállhatatlanná tesz, ebben valószínűleg mindannyian egyetértünk, és pontosan így van ennél az olaszos húsgombócnál is, amiben azért egy-két egyszerű kis csavar is van, amitől őrülten finom lesz az egész.
Szaftosra sült fűszeres húsgombóc, sűrű paradicsomszósz, nyúlósra sült sajt, ez a trió egyszerűen verhetetlen, ha valami kiadós, otthonos, mediterrán családi fogásra vágyunk. A húsgombócba egy kis reszelt parmezán is kerül, illetve egy kevés tejföl, ami nagyon szaftossá teszi a gombóckákat, a paradicsomszószba pedig egy kis vörösbor a szokásos fűszerezés mellett.
Ez a fogás kicsit matatósabb és időigényesebb, mert több fázisban készül, viszont nincs vele sok gond, és az eredmény ugyancsak kárpótol minden perc munkáért. A gombócokat kicsit elő kell sütni, hogy jó kis pörzsanyagot kapjanak kívül, majd ebben a pörzsös visszamaradt zsiradékban indul a paradicsomszósz, végül az egészet még össze kell sütni, csak a végén adva hozzá a mozzarellát. Mennyei, igazi ízkavalkád!
Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
A paradicsomszószhoz:
Valamint:
Elkészítés: A húsgombóchoz a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, és a darált hússal együtt egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a parmezánt, a tejfölt – ettől nagyon finom szaftos lesz -, a tojást, valamint a morzsolt oregánót, sózzuk, borsozzuk, és kézzel alaposan összedolgozzuk. Vizes kézzel közepes gombócokat formázunk belől a msszából és egy tálcára tesszük, majd a hűtőbe rakjuk legalább 30 percre.
Egy serpenyőben felforrósítunk kb. 5 evőkanál olívaolajat, és a húsgolyókat beletesszük, csipesszel időnként megforgatva minden oldalon körbesütjük kb. 8-10 perc alatt, majd egy tányérra kiszedjük.
A paradicsomszószhoz a fokhagymát meghámozzuk és vékonyan felszeleteljük, majd a serpenyőbe dobjuk a visszamaradt zsiradékba. Mikor kezd illata lenni, hozzáöntjük a paradicsompürét, fűszerezzük oregánóval, sóval és borssal, ízlés szerint egy kis csilit adunk hozzá, a vörösbort is hozzáöntjük, és 5-6 percig kevergetve pároljuk.
Ha sütőbe tehető a serpenyőnk, akkor belerakosgatjuk a húsgolyókat, ha nem, akkor a húsgombócokat egy sütőtálba tesszük, és rálocsoljuk a paradicsomszószt, majd egy csipesszel alaposan beleforgatjuk a gombócokat a paradicsomos szaftba. 170 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 20 percet sütjük, majd a sütőből kivéve rácsípkedjük a mozzarellát, meghintjük 2-3 evőkanál reszelt parmezánnal, és még 5 percre visszatoljuk a sütőbe.
A szuper szaftos húsgombócokat ízlés szerint főtt spagettivel, rizzsel vagy akár kenyérrel is tálalhatjuk, a lényeg, hogy körete legyen, ami felveszi vagy amivel kitunkolhatjuk a finom szaftot.