Az elzászi almatorta legenda: omlós pitetészta és alma vaníliás krémmel együtt sütve. Titka az egyszerűség és az összhang, kész tésztával villámdesszert, de házi tésztával sem nagy ördöngösség. Meseszép, ha rózsákká formázzuk az almát, de cikkekre vágott almával is mennyei.
Egy kis ötlet, kreativitás és finomság egészen csodás dolgokra képes, nemcsak a konyhában, de ott mindig. Egy almatortánál például nem mindegy, vékony szeletekre, apró kockákra vagy hajszálvékony szeletekre vágjuk az almát. Nemcsak a látvány miatt, de másképp is sül a gyümölcs.
Mindegyik variáció finom, de ebbe a rózsás változatba most egészen beleszerettünk. Gyönyörű, ünnepi, mégis egyszerű, de legfőképpen: nagyon finom!
Hozzávalók:
Elkészítés: Ha a házi omlós tésztára szavazunk, akkor a lisztet és a hideg vajat morzsoljuk össze, majd a többi hozzávalóval gyorsan dolgozzuk tésztává, és legalább 30 percre, de inkább 1 órára tegyük hűtőbe.
Az almát félbevágjuk, a magházat kivágjuk, majd zöldséghámozóval nagyon vékony szeletekre vágjuk, 1 csomag vaníliás cukorral megszórjuk, összeforgatjuk, félretesszük.
A tojásokat tálba felütjük, hozzáadjuk a tejfölt vagy creme fraiche-t, a porcukrot és az étkezési keményítőt, és habverővel simára keverjük.
A tésztát kinyújtjuk, piteformába tesszük úgy, hogy pereme is legyen, megszurkáljuk villával, rásimítjuk a tejfölös krémet, és 180 fokos sütőben 10 percig elősütjük.
A tésztát a sütőből kivesszük, majd az almaszeleteket összepödörve körkörösen a krémbe dugjuk, ha minddel végeztünk, meghintjük egyenletesen a másik csomag vaníliás cukorral, majd visszatesszük a sütőbe még 10–15 percre.
Langyosan vagy teljesen kihűlve szeleteljük, tálaljuk. Akár muffinformában is süthetjük.