A legyezőkalácsban az a jó, hogy egyrészt nagyon mutatós, még akkor is, ha nem vagyunk profi konyhatündérek, mert olyan rusztikus jellegű, és mindenféleképpen csinos sütemény a végeredmény, de ami enél is fontosabb, hogy az összerakásának köszönhetően minden falatja tele van ízzel. Nem egy sima kalács, hanem a sok harmonika-szerű réteg közé rengeteg ízt rejthetünk.
A legyezőkalács gyakorlatilag bármilyen töltelékkel készülhet, kenhetünk a tésztarétegek közé lekvárt, Nutellát, meghinthetjük fahéjas vagy kakaós porcukorral, dióval, mogyoróval, de akár sós változatban is nagyon jól működik. Most egy narancsos, kis kardamommal megbolondított változatot mutatunk, ami abbahagyhatatlanul finom, foszlós és illatos!
Hozzávalók:
Elkészítés: A tésztához a cukrot a langyos tejhez adjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük, félretesszük 10 percre, hogy az élesztő beinduljon. Közben a lisztet a sóval egy keverőtálban összekeverjük, a tojást villával elhabarjuk. Az élesztős tejet és a tojást a liszthez adjuk, és elektromos robotgép dagasztókatjával 6-7 perc alatt lágy, de ruganyos tésztává dolgozzuk, majd konyharuhával lefedve, langyos helyen 1 órát kelesztjük.
Közben a töltelékhez a narancs héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk, a kardamomokat egy kés pengéjével megroppantjuk, a mahokat kiszedjük, és egy mozsárban összetörjük, majd egy kis edényben a vajjal és a vaníliás cukorral 4-5 perc alatt összeforraljuk, félretesszük.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre öntjük, kicsit átdolgozzuk, és sodrófával kb. 50×30 centis téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a narancsos vajjal, majd hosszában 6 egyenletes csíkra vágjuk, 3-3 csíkot egymásra teszünk, majd ezeket 3 egyenlő részre vágjuk.
Az így kapott tésztatornyocskákat egy pástétom- vagy téglaformába rakjuk, lekenjük egyenletesen a maradék narancsos vajjal, és még 30 percet kelesztjük.
Ezután 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 30 perc alatt megsütjük, amíg kicsit pirulni kezd a teteje.
A sütőből kivéve hagyjuk 10 percet pihenni, majd a formából kifordítva hagyjuk langyosra hűlni. Teával, tejeskávéval a legfinomabb, csak úgy tépkedve kézzel a rétegeket… 😉