A piac és a zöldségesek pultja tele van zamatos paprikával, pirossal, zölddel, sárgával, most van a hazai szezon vége, érdemes kihasználni, és a mi klasszikus töltött paprikánk mellett az olasz változatot is kipróbálni. Kiadós, mutatós és nagyon finom!
A sült paprika maga csoda, a benne lévő ízek koncentrálódnak, édessége kissé karamellizálódik, és állagra is egészen más, mintha főznénk, önmagában, salátaként, ízesítőként is nagyon finom, de a paprika üreges belseje szinte csábít, mintha csak arra lenne teremtve, hogy megtöltsük.
Az olaszok praktikus, pikk-pakk összeállítható töltött paprikája zseniális, pár egyszerű alapanyaggal készül, kissé szikkadt kenyér és szardínia az alapja, némi fűszerrel és sajttal kiegészítve frappánsan egyszerű, mégis nagyon finom és pénztárcabarát fogás, magában előételnek vagy borozgatás mellé, salátával könnyű főételnek is tökéletes.
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és egy serpenyőben az olívaolajon megdinszteljük, sózzuk, meghintjük a morzsolt oregánóval, összekeverjük, félretesszük. A zsemlét – vagy kenyeret – vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk, a szardíniát leszűrjük, a paprikákat hosszában kettévágjuk, a magházukat kivágjuk – a szárát meghagyhatjuk, így mutatósabb.
A kinyomkodott zsemlét, a hagymás keveréket, a szardínia felét, a tojást és a finomra vágott zöldfűszert egy keverőtálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, és villával alaposan összedolgozzuk. A masszával megtöltjük a paprikákat, a maradék szardíniákat hosszában megfelezzük, és a tetejükre rakjuk, megszórjuk bőségesen reszelt sajttal, és tepsibe tesszük.
A töltött paprikát 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 20 perc alatt megsütjük. Azon melegében tálaljuk, salátával főételként is tökéletes, magában előételként vagy borozgatás mellé tökéletes harapnivaló.