Az édesburgonya az utóbbi idők nagy felfedezése itthon, egyre népszerűbb, és szerencsére egyre több helyen kapni. Jó tudni, hogy itthon is megterem, egészséges, alacsony a glikémiás indexe, és egyszerűen elkészítve is nagyon finom, például sütőben sütve, fűszeresen.
Az édesburgonya – a krumplihoz hasonlóan – Amerikában őshonos, nem rokonok, csak annyiban hasonlítanak egymásra, hogy mindkettő a föld alatt terem. Nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, cukorbetegeknek és diétázóknak kimondottan javasolják, mert alacsony a glikémiás indexe, szabályozza a vércukorszintet, és rengeteg rostot tartalmaz. A batátának is nevezett gyökérzöldség bővelkedik B1-, B2-, B6-, C- és E-vitaminokban, valamint gazdag kalcium-, vas-, magnézium-, mangán-, kálium-, foszfor-, nátrium-, szelénforrás, vagyis minden okunk megvan arra, hogy minél gyakrabban fogyasszuk.
Az édesburgonya egyik legegyszerűbb, de istenien finom elkészítési módja, ha beirdalva, fűszeres vajjal locsolgatva sütjük meg. Mutatós, elegáns köretnek is szuper húsok, halak mellé, de akár salátával, párolt rizzsel húsmentes főételnek is tökéletes. A beirdalt, úgynevezett Hasselback módszernek köszönhetően gyorsabban megsül, de főleg az benne a jó, hogy így teljes egészében, minden falatjában átjárják a fűszeres ízek a batátát. Mennyei, és már sütés közben elképesztő illatok töltik be a konyhát!
Hozzávalók:
Elkészítés: Az édesburgonyákat alaposan lesikáljuk, majd héjastul sütőpapírral fedett tepsire tesszük, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 15 percet sütjük. Közben a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet, a fokhagymát és a gyömbért, sózzuk, összekeverjük és félretesszük.
Az elősütött édesburgonyát hagyjuk kicsit hűlni, majd két fakanál közé fektetjük, és éles késsel bevágjuk 3-4 milliméterenként. Azért jó fakanalat használni segédletül, hogy ne vágjuk át teljesen a batátát, megmaradjon egyben, harmonika-szerűen. Lapáttal alányúlva visszatesszük a tepsire, és ecset segítségével lekenegetjük a fűszeres vajjal.
Visszatoljuk a sütőbe, és kb. 30 perc alatt készre sütjük, közben 2-3 alkalommal lekenegetjük még a fűszeres vajjal.
Azon melegében tálaljuk elegáns köretként húsételek mellé, de akár magában, salátával vagy párolt rizzsel tálalva vega főételnek is remek.