Amint megérkeznek a hűvösebb, kuckozósabb napok, akkor jön el a kelt tészták igazi ideje. A duruzsoló sütő, a mindent beöltő vajas sütemény illata a legjobb hangulatjavító - és akkor a foszlós süteményről még nem is beszéltünk...
A legyezőkalács elsősorban a német gasztronómiában népszerű, de olyan finom és mutatós, hogy érdemes ellesni. A kinyújtott kelt tésztát olvasztott és ízesített vajjal kenik meg, majd egymásra rakosgatva teszik bele a formába. A megsült kalács minden falatját átjárják így az ízek, a vajtól pedig mesésen foszlós lesz.
A rétegek közé és a tésztába most citrom került, illetve egy kis vaníliás cukor, de készülhet kakaósan, csokisan, vagy ahogy korábbi receptünknél, fahéjasan is, vagy kevésbé édesebb tésztával akár sós változatban, például sajtosan. A készítésnél arra érdemes mindenképpen figyelni, hogy adjunk elég időt a tésztának a kelésre, sőt összeállítás után, a sütés előtt sem árt másodszor is kicsit keleszteni.
Hozzávalók:
Elkészítés: A meleg vizet egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a szárított élesztőt és 1 evőkanál cukrot, elkeverjük, és 10 percet pihentetjük. Ezután hozzáadunk 6 dkg olvasztott vajat, a maradék cukrot, a tojást, a lisztet és a sót, belereszeljük a citrom héját, hozzáfacsarjuk a citrom felének a levét, és elektromos robogép dagasztókarjával 8-10 perc alatt alaposan kidolgozzunk. Gombóccá formázzuk, és konyharuhával lefedve langyos helyen 1 órát kelesztjük.
Közben a vaníliás cukrot egy tálkába tesszük, hozzáfacsarjuk a maradék fél citrom levét, és 6 dkg olvasztott vajjal elkeverjük. Egy hosszúkás, hasáb alakú sütőformát kivajazunk.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, finoman átdolgozzuk, majd téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a citromos-cukros vajjal, négyzetekre vágjuk, majd egymásra rakosgatjuk, és az egyik rövidebb végére állított sütőformába berakosgatjuk a tésztakupacokat. Ha megvagyunk, lefektetjük normál helyzetbe, és langyos helyen még 30 percet kelesztjük.
180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 35-40 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 10-15 percet pihentetjük, majd óvatosan kiborítjuk a formából, és így hagyjuk kihűlni. Porcukorral meghintve tálaljuk.