Egyre több szó esik a D-vitamin fontosságáról, és arról, hogy csak kellő odafigyeléssel jut belőle megfelelő mennyiség a szervezetbe. Mivel az őszi-téli, napfényben szegényebb időszakban különösen fontos a pótlása, kicsit körbejárjuk, mit tud, honnan és hogyan pótolható.
A D-vitamin elengedhetetlenül szükséges a megfelelő növekedéshez, a csontfejlődéshez és az immunrendszer optimális működéséhez. Ezenkívül a D-vitamin a kalcium és a foszfát felszívódását is szabályozza a vékonybélből, így hiányában fokozódhat a csontritkulás, illetve a gyengébb immunrendszer akár felső légúti megbetegedésekre, influenzára is fogékonyabb lehet, emellett gondoskodik az idegrendszer megfelelő működéséről. Nem kérdés tehát, hogy miért is kell odafigyelnünk rá. A D-vitamin-szükséglet egy átlagos életmódú felnőtt számára 5–15 mikrogramm/nap, sportolók esetében pedig 25–75 mikrogramm/nap is lehet.
A vitaminok többsége vízben oldódik, azonban van néhány, amelyek zsírok nélkül nem lesznek képesek felszívódni és kifejteni jótékony hatásukat, hiába eszünk megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagot. Ezeket a könnyebb megjegyezhetőség végett DEKA vitaminoknak is nevezzük, ugyanis ez a négy betű fedi azokat (D-, E-, K-, A-vitamin). A zsírban oldódó vitaminok mindegyike fontos szerepet játszik szervezetünk működésében.
Szerencsére ma már nagyon sokféle forrásból biztosíthatjuk az őszi-téli időszakban kiemelten fontos D-vitamin-szükségletünket, hiszen egyre több termék található meg a boltok polcain, amelyek segítenek nekünk ebben. Talán legegyszerűbb, ha a hétköznapi étkezésekben olyan élelmiszereket használunk, melyek D-vitaminban gazdagok.
Kitűnő D-vitamin-forrás például a legtöbb hal, így a hering, a makréla, a lazac, a szardínia, a tonhal, a tej, a sajtok, a teljes kiőrlésű gabona, a tojás, a gomba, illetve a máj is, de találhatunk a boltok polcain természetes D-vitaminnal gazdagított napraforgóolajat is.
Mindezek mellett pedig ügyeljünk arra, különösen az őszi-téli időszakban – annak ellenére, hogy kevesebb a friss hazai zöldség és a gyümölcs –, hogy kiegyensúlyozottan és változatosan étkezzünk. Részesítsük előnyben az idényzöldségeket, így a hidegebb hónapokban fogyasszunk bátran sok sütőtököt, gesztenyét, céklát, káposztát vagy gombát. Ugyanis ha kellőképpen odafigyelünk az étkezésünkre és a megfelelő vitaminbevitelre, akkor azzal nagyban hozzájárulhatunk szervezetünk egészséges működéséhez, még télen is.
Forrás: venusz.hu